Oborožen napadalec streljal na avtobus s koptskimi kristjani, žrtev najmanj sedem

Napadalec je v provinci Minya v osrednjem delu Egipta prestregel avtobus z verniki na poti do samostana. Ranjenih je še 14 ljudi.
Fotografija: Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. FOTO: AP
Odpri galerijo
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. FOTO: AP

V provinci Minya v osrednjem delu Egipta je oborožen moški danes prestregel avtobus s koptskimi kristjani in začel streljati nanj. Pri tem je ubil najmanj sedem ljudi, še 14 je ranjenih, je sporočila tamkajšnja koptska cerkev. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Oborožen napadalec je prestregel avtobus z verniki na poti do samostana in začel streljati vanj, besede tiskovnega predstavnika tamkajšnje cerkve, škofa Boulisa Halima, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Predstavnik varnostnih sil je potrdil napad, v katerem so bili »mrtvi in ranjeni«.
 

Kopti pogosta tarča Islamske države


Kopti, manjšina kristjanov, ki predstavljajo deset odstotkov vsega prebivalstva Egipta, so bili v minulih letih pogosto tarče napadov skrajne skupine Islamska država (IS). Aprila lani so skrajneži v dveh bombnih napadih na koptske cerkve ubili več kot 40 ljudi, mesec kasneje pa so v provinci Minya ustrelili in ubili še 30 Koptov, ki so bili z avtobusom na poti v samostan.

Egiptovska vojska je februarja letos začela večjo ofenzivo proti IS na Sinajskem polotoku, kjer so skrajneži od strmoglavljenja predsednika Mohameda Morsija leta 2013 uspeli ohraniti močno prisotnost. Vojska naj bi po lastnih navedbah v operaciji Sinaj 2018 odtlej ubila več kot 450 skrajnežev.

Komentarji: