Obsojeni pedofili med otroke tretjega sveta

V 21 držav z vseh šestih celin prihajajo izpovedi žrtev spolnega nasilja duhovnikov. Rešitev cerkve za obsojene duhovnike je bila premestitev v države tretjega sveta, kjer so znova prišli v stik z otroki.

Objavljeno
16. april 2010 12.07
Mo. B.
Mo. B.
Rio de Janeiro - Rimskokatoliška cerkev je težave s pedofili med svojimi vrstami reševala le s premeščanjem duhovnikov v t. i. tretji svet. Agencija Associated Press je tako odkrila 30 primerov duhovnikov, ki so bili pravnomočno obsojeni zaradi spolne zlorabe otrok, Cerkev pa jim je znova omogočila, da so delali z mladoletniki. Duhovnika, ki je priznal, da je spolno zlorabljal otroke v Los Angelesu, so premestili na Filipine, drugega, ki je bil obsojen v Massachusettsu, so poslali v Brazilijo, piše hrvaški spletni portal Jutarnji.hr.

Tako je Joe Callander, ena od zlorabljenih žrtev, pred dvema letoma zagledal fotografijo pedofila duhovnika Marija Pezzottija, ki je poziral pred fotografskim objektivom z dečkom iz indijanskega plemena v Arizoni, daleč stran od nadzora cerkve in drugih državnih institucij. Brazilska policija je povedala, da niso vedeli, da je duhovnik obsojeni pedofil. 

"Sam sem zaprosil za premestitev v Brazilijo, kjer bi lahko spremenil življenje in začel znova. Po prihodu v novo državo sem se prepustil božji milosti in se posvetil reševanju svoje težave. Z božjo pomočjo sem težavo premagal," trdi 75-letni Pezzotti. Callander, ki ga je omenjeni duhovnik leta 1959 trikrat posilil v katoliški srednji šoli, spreobrnjenju obsojenega pedofila ne verjame.

Po obsodbi je Cerkev Callanderu obljubila, da duhovnik ne bo več prišel v stik z otroki, a očitno obljube ni držala. Šele na njegovo pritožbo, da je pedofil, ki je priznal svoja dejanja, znova v stiku z ranljivimi dečki, je cerkev ukrepala. Pezzottija so odpoklicali v Italijo, trdijo pa, da v Braziliji ni nikogar zlorabil.

"Obstaja jasen obrazec za reševanje problemov z duhovniki, ki so se znašli v težavah, po tem ko so informacije o njihovem vedenju prišle v javnost in so jih začeli sodno preganjati. Take duhovnike pošljejo v misijone na drugi konec sveta. Vse, da se izognejo škandalu," trdi nekdanji benediktinec Richard Sipe, ki je eden od najostrejših kritikov seljenja tovrstnih duhovnikov.

Cerkveni uradniki trdijo, da so v mnogih primerih duhovniki odslužili kazen in da so se rehabilitirani.