Od kandidature je odstopil Trumpov kandidat za vodenje obveščevalnih dejavnosti

Ratcliffa, ki je eden najbolj odločnih zaveznikov Trumpa v predstavniškem domu zveznega kongresa, je čakalo mučno zaslišanje v senatnem odboru za obveščevalne dejavnosti, a je raje odstopil.
Fotografija: Za Trumpa in njegove podpornike je Ratcliffe imeniten pravnik, ki ga nepošteno napadajo. FOTO: Andrew Caballero-reynolds/AFP
Odpri galerijo
Za Trumpa in njegove podpornike je Ratcliffe imeniten pravnik, ki ga nepošteno napadajo. FOTO: Andrew Caballero-reynolds/AFP

Donald Trump je sporočil, da si je teksaški kongresnik John Ratcliffe premislil in da ne želi kandidirati za položaj nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti, ki ga je izpraznil Dan Coats. Obveščevalci so se uprli, ker Ratcliffe menda nima drugih kvalifikacij razen zvestobe Trumpu.

Ratcliffa, ki je eden najbolj odločnih zaveznikov Trumpa v predstavniškem domu zveznega kongresa, bi čakalo mučno zaslišanje v senatnem odboru za obveščevalne dejavnosti in je raje odstopil. Trump je za zaplet znova obtožil medije.

»Namesto, da gre skozi mesece klevetanja in obrekovanja, sem Johnu razložil kako nesrečno bi bilo ubadanje s temi ljudmi zanj in njegovo družino. John se je zato odločil, da ostane v kongresu,« je tvitnil Trump in s 'temi ljudmi' mislil na medije, ki so navajali izjave demokratov, obveščevalcev in strokovnjakov za nacionalno varnost. Imenovanje novega kandidata je napovedal v kratkem.

Washington Post je tudi objavil raziskovalni prispevek o tem, kako je Ratcliffe lagal o svojih tožilskih dosežkih, da bi si izboljšal življenjepis. Za Trumpa in njegove podpornike je Ratcliffe imeniten pravnik, ki ga nepošteno napadajo.

Trump je za zaplet znova obtožil medije. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Trump je za zaplet znova obtožil medije. FOTO: Brendan Smialowski/AFP


Polomija kandidature Ratcliffa je le zadnja v vrsti podobnih primerov, ki jih je ustvaril Trump z odločitvami, pred katerimi se ni posvetoval s ključnimi osebami, niti ni preveril ali je oseba ustrezna za položaj, na katerega jo je nameraval predlagati.
Ratcliffe je v kongresu šele tretji mandat, pred tem pa je bil vršilec dolžnosti zveznega tožilca vzhodnega Teksasa. Zadnjih šest mesecev je član odbora za obveščevalne zadeve predstavniškega doma, kar je tudi edini stik, ki ga je imel doslej z obveščevalnimi dejavnostmi.

Znan je postal šele pred tednom dni, ko se je Trumpu priljubil z ostrim zasliševanjem nekdanjega posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Roberta Muellerja. V spominu je ostal njegov citat, da res ni nihče nad zakonom, vendar tudi nihče ne sme biti pod zakonom, kar naj bi v tem primeru veljalo za Trumpa.

Ratcliffova nominacija ni naletela na navdušenje v senatu niti med republikanci, ki se tokrat niso niti najmanj prerivali, da mu izrazijo podporo.

Dan Coats je pred dnevi sporočil, da odhaja s položaja 15. avgusta. Na položaj, ki so ga ustanovili po terorističnih napadih 11. septembra 2001 za usklajevanje dela 17 obveščevalnih agencij ZDA, je prišel marca leta 2017. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Dan Coats je pred dnevi sporočil, da odhaja s položaja 15. avgusta. Na položaj, ki so ga ustanovili po terorističnih napadih 11. septembra 2001 za usklajevanje dela 17 obveščevalnih agencij ZDA, je prišel marca leta 2017. FOTO: Nicholas Kamm/AFP


Coats velja za enega zadnjih članov Trumpove vlade iz t. i. stare garde, ki se spozna na zunanjo politiko in nacionalno varnost. Z ameriškim predsednikom se sicer že od začetka nista strinjala, glavni vir nesoglasij pa je bilo rusko vpletanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Komentarji: