Od lakote in žeje umrlo najmanj 15 migrantov

Odgovornost za migrante z ladje Gregoretti pa bodo prevzele Francija, Nemčija, Luksemburg, Irska in Portugalska ter Cerkev v Italiji.
Fotografija: Preživeli pričajo, da so nekateri umrli od lahkote in žeje. FOTO: Clement Mahoudeau/Afp
Odpri galerijo
Preživeli pričajo, da so nekateri umrli od lahkote in žeje. FOTO: Clement Mahoudeau/Afp

Na pokvarjenem čolnu na morju med Džibutijem in Jemnom je od lakote in žeje umrlo najmanj 15 migrantov iz Etiopije, so danes sporočili Združeni narodi (ZN).

Več kot 90 etiopskih migrantov je bilo en teden na pokvarjenem čolnu med Džibutijem in Jemnom brez hrane in vode, najmanj 15 jih je umrlo, je na Twitterju sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Iz Džibutija so skušali pripluti v Jemen, ko se je pokvaril čoln tihotapcev, so sporočili.

Preživeli pričajo, da so nekateri umrli od lahkote in žeje, nekateri pa so namenoma skočili v morje, kjer so se utopili.

Migranti z Afriškega roga skušajo preko Džibutija in morske ožine doseči pristanišče Aden na jugu Jemna, od koder iščejo pot do bogatih držav ob Perzijskem zalivu. Po podatkih ZN je v Jemen lani kljub vojni, ki v tej državi divja že štiri leta, prispelo več kot 150.000 migrantov.


V EU dogovor glede porazdelitve migrantov z ladje Gregoretti 


Države članice Evropske unije so se danes medtem le dogovorile o porazdelitvi več kot 130 migrantov, ki so obtičali na ladji italijanske obalne straže Gregoretti. Odgovornost za migrante bodo prevzele Francija, Nemčija, Luksemburg, Irska in Portugalska ter Cerkev v Italiji. Iz Rima so sporočili, da se bodo lahko migranti kmalu izkrcali.
 
Pri Evropski komisiji niso pojasnili, koliko migrantov bo sprejela katera od držav, a naj bi jih največ ostalo v Italiji. Francija je kasneje sporočila, da bo sprejela 30 migrantov. Še okoli 50 migrantov bo sprejela Italijanska škofovska konferenca.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je vztrajal, da ne bo dovolil izkrcanja migrantov, dokler se zanje ne najde rešitev. Ladja Gregoretti je zasidrana v pristanišču mesta Augusta na Siciliji, minister pa je danes sporočil, da se bodo lahko migranti izkrcali v prihodnjih urah.

Migranti z Afriškega roga skušajo preko Džibutija in morske ožine doseči pristanišče Aden na jugu Jemna. FOTO: Clement Mahoudeau/Afp
Migranti z Afriškega roga skušajo preko Džibutija in morske ožine doseči pristanišče Aden na jugu Jemna. FOTO: Clement Mahoudeau/Afp


Salvini je danes sicer na Facebooku zapisal, da je na krovu ladje še 116 migrantov, medtem ko obalna straža poroča o 115 migrantih. Pred dnevi je ladjo že zapustilo nekaj migrantov, med njimi nosečnica in mladoletniki.

Italijanska obalna straža je v četrtek zvečer v Sredozemskem morju rešila okoli 140 migrantov, ki so se z dvema gumijastima čolnoma odpravili na pot iz Libije v Evropo in na morju zašli v težave. Rešene migrante je prevzela ladja Gregoretti, a ji italijansko notranje ministrstvo sprva ni dovolilo vplutja v katero od italijanskih pristanišč.



To je storilo šele v nedeljo. Razmere na ladji so se v zadnjih dneh poslabšale. Tožilec Fabio Scavone, ki je pregledal ladjo v torek, je dejal, da je 29 migrantov bolnih, med njimi ima en tuberkulozo.

Komentarji: