Odlikovani vzhodnonemški pisatelj krvnik iz slovenskih Dražgoš?

Po zaslugi zgodovinarke Annette Leo v javnost prihaja še ena zgodba o skriti nacistični preteklosti - Erwina Strittmatterja.

Objavljeno
27. avgust 2012 10.51
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – »Uporniška banda je uničena, so samo še razpršeni deli. Namestili smo se na tukajšnji kmetiji in razbežano drobnico čakamo z ognjem.« Pismo nacističnega vojaka je na naslov domačih prispelo iz slovenskih Dražgoš kmalu po bitki iz druge svetovne vojne, pisal pa ga je eden kasnejših vodilnih pisateljev Nemške demokratične republike.

Po zaslugi zgodovinarke Annette Leo v javnost prihaja še ena zgodba o skriti nacistični preteklosti kasnejšega nemškega literata, tokrat iz komunistične Nemške demokratične republike. Erwin Strittmatter je vse do svoje smrti leta 1994 veljal za enega največjih pisateljev NDR, med letoma 1959 in 1961 je bil celo voditelj tamkajšnjega pisateljskega društva. Med njegovimi deli še posebej slovi trilogija Trgovina, v kateri opisuje perfidno zatiranje Lužiških Srbov, slovanske manjšine, živeče na meji med Nemčijo in Poljsko.

Svojo vojno preteklost je slavni pisatelj opisoval zelo nedolžno. Kljub temu da je bil član napadalnih bataljonov, je menda streljal le med vajami. Toda če je soditi po pismih, ki jih je pisal domačim, je resnica zelo drugačna, Strittmatter je očitno aktivno sodeloval pri obračunu s partizani. »Spet sem bil strelec na mitraljezih,« piše v pismu, datiranem s 15. in 16. januarjem 1942, samo nekaj dni po dražgoški bitki torej. O strelskem obračunu je domačim poročal tudi nekaj tednov kasneje, zgodovinarji pa zdaj verjamejo, da Strittmatter ni streljal le v slovenskih Dražgošah, ampak tudi v poljskem Krakovu in Grčiji, še posebej na otoku Naksos.

Strittmatterjeva tretja žena Eva, tudi sama znana pisateljica Vzhodne Nemčije, vse do svoje smrti leta 2011 ni dovolila preiskovati arhivov svojega pokojnega moža, kljub temu pa je zdaj znano, da se je pisatelj v mladih letih, pa čeprav je prej v skladu z družinsko tradicijo veljal za socialnega demokrata, kar trikrat javil v aktivno vojsko, tudi v 325. policijski bataljon, ki je skupaj z drugimi napadal v Dražgošah. Strittmatterjev življenjepis se je nekaterim zdel sporen že leta 2008, ko so preimenovali po njem imenovano literarno nagrado. Po njem pa se še vedno imenuje gimnazija v rodnem Sprembergu (Grodku), pa čeprav v mestu prav zaradi najnovejših dvomov ob nedavni stoti obletnici pisateljevega rojstva niso priredili nobenih slovesnosti.

Strittmatter ni imel le skrivne nacistične preteklosti, ampak je v času DDR tudi aktivno sodeloval z ministrstvom za državno varnost, bolj znanim kot Stasi. S svojim vplivom v vzhodnonemški tajni policiji je leta 1961 preprečil, da bi prijeli zahodnonemškega pisatelja Günterja Grassa, ko je ta kmalu po postavitvi berlinskega zidu obiskal Vzhodno Nemčijo. Grass je še eden od velikih nemških pisateljev, ki so prikrivali svojo nacistično preteklost.