Britanska vlada vztraja pri svojih načrtih

Kljub težavam pri potrjevanju novega ločitvenega sporazuma Johnsonova vlada verjame, da lahko brexit izpelje do 31. oktobra.
Fotografija: Predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta je blokiral novo glasovanje o ločitvenem sporazumu z razlago, da bi to kršilo parlamentarna pravila. Foto: Jessica Taylor/Afp
Odpri galerijo
Predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta je blokiral novo glasovanje o ločitvenem sporazumu z razlago, da bi to kršilo parlamentarna pravila. Foto: Jessica Taylor/Afp

Britanska vlada še vedno ni obupala nad ratifikacijo novega ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu do 31. oktobra, čeprav jo do uresničitve zastavljenega cilja, kot je pokazala današnja odločitev predsednika spodnjega doma parlamenta, da iz proceduralnih vzrokov blokira glasovanje o sporazumu, loči vrsta bolj ali manj znanih ovir.

Čeprav vse kaže, da ima vlada dovolj glasov za potrditev prejšnji teden doseženega ločitvenega sporazuma v parlamentu, bo to lahko storila šele na podlagi sprejetja zakonodaje za njegovo uveljavitev. Prva priložnost za to bo jutri, ko bo v spodnjem domu parlamenta potekalo drugo branje predloga zakona, ki predstavlja pravno podlago za izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije.
 

Postopkovne ovire


Britanski poslanci danes niso smeli glasovati o prejšnji teden doseženem novem ločitvenem sporazumu, kot si je to zamislila Johnsonova vlada, saj to ne bi bilo skladno s parlamentarnimi pravili in konvencijami, je presodil predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow in s tem še nekoliko otežil postopek ratifikacije.

Boris Johnson lovi rok za uresničitev brexita, ki si ga je postavil pred vzponom na oblast. Foto Reuters
Boris Johnson lovi rok za uresničitev brexita, ki si ga je postavil pred vzponom na oblast. Foto Reuters


Odločitev predsednika kljub temu ni bila presenetljiva, saj je s podobnim argumentom – da parlament ne more glasovati o enem in istem predlogu dvakrat – nazadnje blokiral predvideno četrto glasovanje o starem ločitvenem sporazumu, ki ga je iz Bruslja prinesla Theresa May. Parlament je o novem sporazumu tehnično glasoval že v soboto, s tem ko je podprl dopolnilo nekdanjega konservativnega poslanca Oliverja Letwina. Na podlagi dopolnila mora parlament pred dokončno potrditvijo sporazuma sprejeti zakonodajo, s katero bo ta implementiran, in s tem preprečiti kakršno koli nevarnost kaotične britanske ločitve konec meseca.
 

Lovljenje roka


Britanska vlada bo danes v zakonodajni postopek vložila predlog omenjenega zakona, o katerem se bodo britanski poslanci predvidoma prvič izrekli že jutri. Če parlament potrdi predloga zakona v drugem branju, se pričakuje, da bo Johnsonova vlada poskušala pospešiti postopek njegovega sprejemanja v spodnjem in zgornjem domu parlamenta. Čeprav je vlada v soboto pod prisilo veljavne zakonodaje morala EU zaprositi za nov odlog brexita, premier in njegovi ministri še vedno verjamejo, da lahko državo iz Unije popeljejo do 31. oktobra in s tem uresničijo eno izmed svojih ključnih obljub.

A pot do tam ne bo lahka. Med postopkom sprejemanja zakona o uveljavitvi novega ločitvenega sporazuma bodo poslanci imeli priložnost, da predlagajo različna dopolnila in s tem poskušajo spremeniti njegovo vsebino. Opozicijske stranke so že napovedale vložitev dopolnil, s katerimi bodo poskušale preprečiti izstop Združenega kraljestva iz carinske unije z EU in doseči, da se britanski volivci o vsebini doseženega kompromisa z EU izrečejo na referendumu. Medtem ko med poslanci ni veliko navdušenja za izvedbo referenduma o ločitvenem sporazumu, ideja o obstanku v carinski uniji uživa večjo podporo. Britanska vlada obema napovedanima predlogoma ostro nasprotuje in ju razume kot poskus rušenja prejšnji teden doseženega sporazuma.

Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn in minister za brexit v senci Keir Starmer med razpravo v britanskem parlamentu. Foto Afp
Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn in minister za brexit v senci Keir Starmer med razpravo v britanskem parlamentu. Foto Afp

 

Čakanje v Strasbourgu


Poleg britanskega parlamenta bo moral novi ločitveni sporazum ratificirati tudi evropski parlament, ki zaradi politične negotovosti na Otoku na rednem plenarnem zasedanju ta teden o njem najverjetneje še ne bo odločal. Da naj se z ratifikacijo sporazuma počaka, vse dokler ne bo jasna njegova usoda v Westminstru, je tudi mnenje posebne parlamentarne skupine za brexit. Če bi britanski poslanci ta teden potrdili sporazum o brexitu, bi se lahko evropski parlament znova sestal že prihodnji teden. Tokrat na izrednem zasedanju.

Komentarji: