Odmevi trgovinskih vojn tudi v ameriški proizvodnji

Po že drugem zaporednem padcu je indeks po nekaterih meritvah najnižji v zadnjem desetletju.
Fotografija: Proizvodnja avtomobilov v tovarni podjetja General Motors v Spring Hillu, Tennessee. FOTO:Harrison McClary/Reuters
Odpri galerijo
Proizvodnja avtomobilov v tovarni podjetja General Motors v Spring Hillu, Tennessee. FOTO:Harrison McClary/Reuters

New York – Ameriška industrijska proizvodnja je septembra upadla že drugi zaporedni mesec in dosegla najnižjo stopnjo v zadnjem desetletju. Ekonomisti to pripisujejo trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko, težave pa še poslabšujejo neugodne evropske in azijske gospodarske statistike.

Po navedbah ustanove Institute for Supply Management je indeks industrijske proizvodnje, ki je že avgusta štel komaj 49,1, septembra padel na 47,8. Vse pod petdeset se šteje kot upadanje, avgustovsko pa je bilo prvo po treh letih in ameriški borzni indeks S&P 500 je po objavi teh podatkov tudi sam pristal v rdečih številkah. Drugi pregled ameriške proizvodnje, ki so ga objavili pri IHS Markit, za september kaže povečanje indeksa proizvodnje s 50,3 na 51,1, obdobje med julijem in septembrom pa tudi pri tej ustanovi označujejo za najslabše po istem trimesečju iz leta 2009.
Newyorška borza NYSE. FOTO:Spencer Platt/AFP
Newyorška borza NYSE. FOTO:Spencer Platt/AFP


Zaradi močne potrošnje in dobrega položaja na trgu delovne sile skupna rast ostaja solidna, investitorji pa več informacij pričakujejo v petek, ko bo ameriški Fed objavil novo poročilo o zaposlovanju. Predsednik Feda Jerome Powell je pod hudim pritiskom Bele hiše za nižanje obrestnih mer, drugi pa več odgovornosti za upadanje industrijske proizvodnje pripisujejo trgovinski vojni predsednika Donalda Trumpa s Kitajsko.

Trump je spet drugačnega mnenja. »Po dolgih letih se Združene države končno zbujajo pred načrti in ambicijami Pekinga, da nas bodo prehiteli kot dominantna gospodarska in vojaška velesila 21. stoletja,« je tvital republikanski prvak in se zahvalil samemu sebi, da ZDA končno odgovarjajo. Preiskovanje možnosti za njegovo razrešitev v demokratsko vodenem predstavniškem domu kongresa pa bo morda oslabilo tudi njegov pogajalski položaj s Pekingom.
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO:Jonathan Ernst/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO:Jonathan Ernst/Reuters


Trump ne bi bil Trump, če ne bi bolj od težav razglašal uspehov. Te dni med drugim tvita o odločitvi telekomunikacijskega velikana Apple za proizvodnjo novega Mac Pro v teksaškem Austinu ter hvali odločitev Hyundaia, Kie in Aptiva za razvijanje tehnologije avtonomne vožnje v ZDA.

Komentarji: