Odpoved vseh letov: Nekateri namesto sedeža na letalu dobili pizzo, drugi sočustvovali z zaposlenimi

Po včerajšnji odpovedi vseh letov nizkocenovnika Wow Aira se je moralo okoli 10.000 potnikov znajti po svoje.
Fotografija: Potniki Wow Aira so zaman čakali tudi na letališču Pearson v Torontu. Po ocenah je po vsem svetu obtičalo okoli 10.000 potnikov. FOTO: Ann Campbell
Odpri galerijo
Potniki Wow Aira so zaman čakali tudi na letališču Pearson v Torontu. Po ocenah je po vsem svetu obtičalo okoli 10.000 potnikov. FOTO: Ann Campbell

Včerajšnja nenadna odpoved vseh letov islandskega ponudnika nizkocenovnih letov Wow Air je temeljito prekrižala načrte mnogim potnikom in jih upravičeno potisnila v bes. Že v sredo zvečer so obtičali na letališčih, kjer niso bili deležni ustreznih informacij, zatem pa bili prisiljeni iskati nove lete drugih družb. Ter seveda tudi plačati nove vozovnice.

Po oceni islandske vlade je zgolj v matični državi Wow Aira na tleh ostalo okoli 4000 potnikov, med njimi je okoli 1300 tistih, ki so bili v islandski prestolnici zgolj v tranzitu. Na letališču v Reykyaviku se napovedanih 30 letal, ki naj bi poletela v Pariz, New York in Montreal, ni dvignilo v nebo, po vsem svetu pa naj bi po ocenah obtičalo kar okoli 10.000 potnikov.



Potniki so bili dolgo prepričani, da letala zgolj zamujajo, naposled so jih obvestili o odpovedi. FOTO: Ann Campbell
Potniki so bili dolgo prepričani, da letala zgolj zamujajo, naposled so jih obvestili o odpovedi. FOTO: Ann Campbell

 

Neustrezne informacije


V današnjem tisku ne manjka zgodb nesrečnih potnikov in izjav tipa: »Dali so nam pizzo in zatem odpovedali let.« Pizzo namesto sedeža v vijoličnem letalu Wow Aira je namreč dobil Dublinčan Barrai Omuireagain, ki se je v svoje mesto želel z družino vrniti iz Detroita.

»Letalo je najprej zamujalo. Zatem je zamujalo vsako uro. Zatem sem ob 11. zvečer v sredo vprašal, ali je morda podjetje propadlo? Uslužbenka je odgovorila, da se to ne bo zgodilo in nam postregla pizzo, rekoč, da čakajo plan letov v petnajstih minutah. Naslednje, kar je rekla zatem, je da je let odpovedan.«

Z družino je moral prenočiti v hotelu, naslednji dan so izvedeli, da je Wow Air propadel.



Portugalska turista Cristiana in Nuno Barrocas, ki sta bila na Islandiji v okviru načrtovane poti okoli celega sveta, sta morala hitro ugotoviti, da njuna avantura nemara ne bo enostavna. Z njo sta šele začela, sta povedala novinarju AFP, pri čemer so za dan preložili že njun let iz Københavna v Reykyavik.

Charles Ouellet, 28-letnik, ki je na Islandiji pristal v okviru študentske izmenjave, je za prihodnji teden načrtoval vrnitev v Montreal. Vozovnico Wow Aira je že kupil, a ne ve, če bo zanjo prejel vloženi denar. Družba je redne vozovnice namreč prodajala še včeraj zjutraj, le malo pred razglasitvijo odpovedi vseh letov.

Aoife O’Dwyer je novico o odpovedi vseh letov varno dočakala doma, a je razočaranje vseeno izlila na twitterju: »Svoje sanjske medene tedne na Islandiji bova znova morala prestaviti.«



Drugi so bili sočutnejši. Catherine Grey je v tvitu zapisala, da ne ve, kako se bo vrnila z Islandije, a dodala: »Žalostna sem zaradi uslužbencev, ki bodo izgubili delo. Še vedno delajo, z dvignjenimi glavami. To mora biti težko. Vsi, ki so besni, bi morali misliti na življenja tistih, ki bodo najbolj prizadeti.«


 

Nizkocenovni leti v krizi


Področje nizkocenovnih letov je v krizi, zgolj lani je ugasnilo okoli deset tovrstnih letalskih družb, med njimi belgijski VLM Airlines, danska Primera Air in ciprski Cobalt Air. Februarja letos je tudi nemška Germania odpovedala vse lete in razglasila bankrot, nekatere druge družbe pa so se temu komaj izognile, denimo britanski Flybe.

Tudi Wow Airu, ki si je svoj del svetovne pogače nizkocenovnih letov zgradil na strateški lokaciji Islandije sredi Severnega morja – ponujal je predvsem lete med Evropo in Severno Ameriko –, in turističnem vzponu Islandije, se ni izšlo. Minuli teden je možnost dokapitalizacije podjetja in povezav s konkurenčnim Icelandairom padla v vodo.

Islandska vlada je opozorila, da bo imel propad Wow Aira širše posledice. Napovedujejo triodstotni padec islandskega BDP, padec vrednosti islandske krone in s tem inflacijo. FOTO: Joel Saget/AFP
Islandska vlada je opozorila, da bo imel propad Wow Aira širše posledice. Napovedujejo triodstotni padec islandskega BDP, padec vrednosti islandske krone in s tem inflacijo. FOTO: Joel Saget/AFP


42 milijonov evrov izgube


Wow Air je zasebno podjetje, kot je objavil časopis Frettabladid, bi za obstanek bi potrebovalo 42 milijonov evrov. Prav toliko izgube so prijavili za prvih osem mesecev poslovanja v minulem letu. Prav tako že lani so svojo floto z 20 letal skrčili na 11 in se odpovedali nekaterim destinacijam, vključno s tistimi v ZDA. Odpustili so 111 zaposlenih.

Za podjetje sicer še vedno dela okoli tisoč ljudi. Lani so prepeljali okoli 3,5 milijona potnikov, islandska vlada pa je opozorila, da bo imel propad družbe širše posledice. Napovedujejo triodstotni padec islandskega BDP, padec vrednosti islandske krone in s tem inflacijo.

Kakšen vtis so si nekateri potniki ustvarili o Wow Airu še v času rednega delovanja, odraža, denimo, profil I'll never fly Wow Air again na Facebooku.



Nemara najnenavadnejše izkušnje so bili deležni čakajoči na letališču Logan v Bostonu že v noči s srede na četrtek. Uslužbenci podjetja so jih, kot je tisku povedala fotografinja Lindsay Branscombe, ki je bila preko Reykyavika namenjena v Belgijo, poslovno, obvestili o dolgi zamudi bodisi zaradi vremenskih razmer bodisi operativnih težav. Nakar so uslužbenci končali z delom in se kar sami vkrcali na letalo ter poleteli.

Čakajoči potniki pa so lahko le opazovali vijoličasto letalo, kako se je dvignilo v nebo. Brez njih.

Komentarji: