Odstop predsednika iraške vlade

Veselje na ulicah Bagdada zaradi napovedanega odstopa premiera, a protesti se bodo nadaljevali.

Objavljeno
29. november 2019 15.35
Posodobljeno
29. november 2019 15.50
Ko je predsednik vlade Adel Abdul Mahdi sredi dneva obelodanil svojo odločitev, je središče Bagdada razneslo od veselja. FOTO: Ahmad Al Rubaye/AFP
Predsednik iraške vlade Adel Abdul Mahdi je po skoraj dveh mesecih protestov proti njegovi vladi – in vsem političnim elitam – danes napovedal svoj odstop. Tega mora potrditi še iraški parlament. Ko je sredi dneva obelodanil svojo odločitev, je trg Tahrir (Trg osvoboditve) v središču Bagdada, središče protestov, razneslo od veselja.

image
Predsednik iraške vlade Adel Abdul Mahdi je napovedal svoj odstop. FOTO: Reuters
Mahdi, ki je, vse odkar je prevzel vodenje iraške vlade, le podizvajalec politike sosednjega Irana, se je za odstop dokončno odločil po tem, ko mu je iraški šiitski verski voditelj ajatola Ali al Sistani v svoji petkovi pridigi v Nadžafu sporočil, »naj razmisli o različnih možnostih«. Al Sistani, čigar beseda ima med šiitskim prebivalstvom v Iraku izjemno veljavo, je iraško vlado v zadnjih tednih že večkrat kritiziral, obenem pa se je odkrito postavil na stran protestnikov.

Ti so po objavi Mahdijeve odločitve ostali na ulicah iraških mest – njegov odstop namreč razumejo le kot prvo izmed številnih nujnih potez, ki jih mora povleči skorumpirani, nekompetentni, nasilni in »podizvajalski« vrh iraške politike. Ta se je na proteste, večinoma izjemno miroljubne, že v zgodnji fazi – tudi zaradi navodil iz Teherana – odzvala z brutalno silo. V slabih dveh mesecih je bilo tako ubitih skoraj 400 protestnikov. Samo v četrtek 50. Več tisoč je bilo ranjenih.