Odstopil ameriški kardinal, ki mu očitajo prikrivanje spolnih zlorab v Cerkvi 

Poročilo je razkrilo seznam s 301 duhovnikom iz šestih škofij v Pensilvaniji, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok.

Objavljeno
12. oktober 2018 13.20
Posodobljeno
12. oktober 2018 13.58
Poročilo je razkrilo seznam s 301 duhovnikom iz šestih škofij v Pensilvaniji, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. FOTO: Afp
STA
STA
Ameriški kardinal Donald Wuerl, ki ga obtožujejo prikrivanja spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov v ZDA, je odstopil s položaja washingtonskega nadškofa, papež Frančišek pa je njegov odstop sprejel, so danes sporočili iz Vatikana. O tem, kdo bo kardinala zamenjal, niso navedli niit besede.

78-letni Wuerl je bil po objavi poročila velike porote v Pensilvaniji o spolnih zlorabah otrok v Cerkvi v ZDA avgusta tarča vse hujših pritiskov, naj odstopi.Poročilo je razkrilo seznam s 301 duhovnikom iz šestih škofij v Pensilvaniji, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to več desetletij sistematično prikrivala. Med odgovornimi za prikrivanje spolnih zlorab poročilo omenja tudi Wuerla, ki je bil med letoma 1988 in 2006 nadškof v Pittsburghu.

image
Kardinal je možnost odstopa nakazal septembra. FOTO: Afp


Kardinal je možnost odstopa nakazal septembra. Takrat je dejal, da se namerava srečati s papežem, s katerim bo govoril o odstopu. The New York Post poroča, da kardinal ni bil obsojen zaradi spolnih zlorab, a se je njegovo ime v omenjenem poročilu večkrat pojavilo. 

Donald Wuerl je tako postal najbolj vpliven pripadnik Katoliške cerkve, ki je moral v zadnjem času odstopiti zaradi škandala v povezavi s spolnimi zlorabami. Nazadnje je to doletelo nadškofa iz Washingtona Theodora McCarricka, ki je bil prisiljen oditi, ker naj bi zlorabil najmanj dva mladoletnika, pa tudi odrasle semeniščnike. 

Wuerl je drugi ameriški kardinal, ki je odstopil zaradi prikrivanja spolnih zlorab s strani duhovnikov. Leta 2002 je zaradi prikrivanja pedofilskih afer v bostonski nadškofiji odstopil tedanji bostonski nadškof Bernard Law.