Odstopil je slovaški notranji minister

Tomaš Drucker se poslavlja zaradi zahtev po odstavitvi direktorja policije Tiborja Gašparja.

Objavljeno
16. april 2018 16.33
Posodobljeno
16. april 2018 16.58
Slovaški notranji minister Tomas Drucker na današnji tiskovni konferenci. FOTO: Vladimir Simicek/AFP
Ka. M., STA
Ka. M., STA
Bratislava – Danes je po treh tednih in pol na položaju nepričakovano odstopil slovaški notranji minister Tomaš Drucker. Kot je pojasnil novinarjem, ne želi odgovarjati za odstavitev direktorja policije Tiborja Gašparja, čigar odstop po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegovega dekleta zahtevajo protestniki.

Z ozirom na to, kar je Gašpar v preteklosti uspel storiti, njegova odstavitev ne bi bila upravičena ne primerna, je povedal Drucker. »V teh okoliščinah nimam pravice ostati na položaju,« je pojasnil po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Gašparja obtožujejo neučinkovitosti pri preiskavah

Pritisk na direktorja policije se je po umoru preiskovalnega novinarja in njegove zaročenke konec februarja iz dneva v dan povečeval. Med drugim so njegov odstop ali odstavitev zahtevali udeleženci protestov minuli teden. Gašpar po njihovem mnenju ne bo zagotovil objektivne preiskave dvojnega umora. Mediji direktorja policije obravnavajo tudi kot odgovornega za neučinkovite preiskave korupcijskih škandalov, povezanih s podjetniki, ki so blizu vladajoči koaliciji. Te primere korupcije je preiskoval tudi Kuciak.

Drucker je bil na položaj notranjega ministra imenovan pred tremi tedni in pol kot del preoblikovanja vlade po umoru novinarja. Kot smo že pisali, je vodenje vlade od Roberta Fica prevzel Peter Pellegrini. V preteklosti je Drucker v eni od Ficovih vlad zasedal položaj ministra za zdravje, zdaj pa se, kot je povedal danes, namerava umakniti iz politike.

Pozivom k odstopu direktorja policija se je pridružil tudi slovaški predsednik Andrej Kiska. V pogovoru z novinarji je v četrtek izrazil pričakovanje, da bodo direktorja policije odstavili v prihodnjih dneh. Po njegovih besedah bi bil odhod Gašparja ključen za obnovo zaupanja ljudi v policijo.