Ogenj na Pelješcu zajel več hiš

Gasilci in vojska se s požarom v bližini Orebića borijo že od včerajšnjega jutra, gašenje otežuje močna burja.
Fotografija: Požar na Pelješcu. FOTO: Facebook/Vatrogasci – Oni su naši heroji
Odpri galerijo
Požar na Pelješcu. FOTO: Facebook/Vatrogasci – Oni su naši heroji

Hrvaški gasilci in vojska se še vedno borijo s požarom, ki se je včeraj zjutraj razvnel na polotoku Pelješac. Zagoreli so trava in nizko rastlinje na nedostopnem terenu blizu vasi Mokalo v bližini Orebića. Delo gasilcev je oteževala močna burja, še vedno poročajo o močnem vzhodniku.

Hrvaški tisk je poročal, da se je ogenj približal Mokalu, zaradi česar so iz njega po podatkih Državne uprave za zaščito in reševanje evakuirali 40 prebivalcev. Enako turiste iz dveh bližnjih kampov.

Kot je poročal Večernji list, so ob gašenju angažirali tri kanaderje, ki jih sprva zaradi burje niso mogli uporabiti. Ogenj je v vaseh Mokalo in Stankovići zajel več hiš – dosegel je strehe in fasade –, po poročanju HRT so se bali tudi za skladišče nafte v bližini. Bali so se tudi, da bi se napredovanje požara znova usmerilo v smeri Orebića.

Gašenje še poteka. Večernji list piše, da se z njim ob več kot 300 gasilcih bori 50 pripadnikov hrvaške vojske, zjutraj se jim bo pridružilo še nadaljnjih 52. Hrvaški meteorologi za danes napovedujejo zmerno do močno burjo, ki bo postopno slabela.

Zagorelo je tudi na območju Kule Norinske v bližini Metkovića. Na tem področju so gasilci doživeli tudi nesrečo. Prevrnila se je cisterna gasilcev iz Metkovića, ob tem sta se dva gasilca lažje poškodovala.





Komentarji: