Ognjeni zublji zahtevali novo smrtno žrtev

Iz Novega Južnega Walesa poročajo o smrti prostovoljnega gasilca. V tej zvezni državi sicer divja več kot sto požarov. 
Fotografija: Ognjeni zublji so danes vzeli eno življenje, dva prostovoljna gasilca sta bila poškodovana. FOTO: William West/AFP
Odpri galerijo
Ognjeni zublji so danes vzeli eno življenje, dva prostovoljna gasilca sta bila poškodovana. FOTO: William West/AFP

V Avstraliji požari še naprej divjajo na 4 milijonih hektarjih površine. V zvezni državi Viktorija na jugovzhodu celine so po poročanju tiskovne agencije AFP evakuirali približno 30.000 oseb s turističnega območja Vzhodni Gippsland; tistim, ki območja ne bodo zapustili, grozi ujetost. Oblasti v Melbournu so prebivalcem naročile, naj zavetje pred požari poiščejo v zaprtih prostorih, saj da je evakuacija ponekod nemogoča. 

Požari so doslej zahtevali 10 življenj, uničenih je bilo več kot 1000 domov. Vremenske razmere so se dodatno poslabšale v petek – okrepili so se vetrovi, temperatura je povsod po državi presegla 40 stopinj Celzija. Najhuje je v Novem Južnem Walesu, kjer divja približno 100 požarov (gasilci jih 40 še vedno ne nadzorujejo). V tej zvezni državi so požari danes zahtevali novo žrtev med prostovoljnimi gasilci, dva sta bila opečena.

Najhuje je v zvezni državi Novi Južni Wales, tam divja več kot sto požarov. FOTO: Jill Gralow/Reuters
Najhuje je v zvezni državi Novi Južni Wales, tam divja več kot sto požarov. FOTO: Jill Gralow/Reuters


Ognjemeta v prestolnici ne bo 


Zaradi požarov v Avstraliji množično poginjajo tudi živali – kenguruji, koale, oposumi, vombati in kljunati ježki. Natančnejše številke o poginulih živalih niso znane, a strokovnjaki ocenjujejo, da so ognjeni zublji doslej najverjetneje zahtevali na milijone živalskih življenj. Na severovzhodni obali je, denimo, v požarih izgubila življenje tretjina kolonije koal, navaja tiskovna agencija Reuters. Služba za informacije o življenju v divjini, reševanje in izobraževanje (Wildlife Information, Rescue and Education Services – WIRES) je zaskrbljena zaradi nizkega števila živali, ki jih dobijo v oskrbo. Bojijo se, da je temu tako zaradi njihovega poginjanja, še poroča Reuters.

Kenguru v oskrbi službe WIRES. FOTO: Jill Gralow/Reuters
Kenguru v oskrbi službe WIRES. FOTO: Jill Gralow/Reuters


V prestolnici Canberra, tako AFP, zaradi prepovedi kurjenja na območju ne bo novoletnega ognjemeta. Peticijo, ki poziva oblast mesta Sydney, naj denar namesto v ognjemet raje nameni za gašenje požarov, je doslej podpisalo 270.000 oseb.

Preberite še:

Komentarji: