Ogorčenje zaradi smrti pedofila Jeffreyja Epsteina

Teorijo zarote, ki domneva vpletenost Billa in Hillary Clinton, posredoval tudi predsednik Donald Trump
Fotografija: Ameriški finančnik Jeffrey Epstein na floridskem procesu. FOTO:Stringer Reuters
Odpri galerijo
Ameriški finančnik Jeffrey Epstein na floridskem procesu. FOTO:Stringer Reuters

New York – »Potrebujemo odgovore, številne odgovore!« ob smrti pedofila Jeffreya Epsteina s stiki v vrhovih ameriške politike in gospodarstva zahteva demokratska kongresnica Alexandra Ocasio-Cortez. Šestinšestdesetletni znanec princa Andrewa, Billa Clintona, Donalda Trumpa in mnogih drugih znanih ljudi, ki so ga v soboto našli obešenega v celici newyorškega zapora, se je po nekaterih poročilih bal uboja.

Epsteina so našli mrtvega le dober dan po odločitvi newyorškega sodišča za odvzem tajnosti z več kot dva tisoč strani dokumentov iz prejšnjih tožb proti njemu. V njih so omenjene številne znane osebnosti z britanskim princem Andrewom na čelu, v vsaj za zdaj znanih pa tožnice niso obtoževale nekdanjega demokratskega predsednika ZDA Billa Clintona in sedanjega republikanskega Donalda Trumpa, pa čeprav sta nekoč oba sodila med Epsteinove dobre znance.

Manhattanski zapor, kjer se je zgodil domnevni samomor. FOTO:Jeenah Moon/Reuters
Manhattanski zapor, kjer se je zgodil domnevni samomor. FOTO:Jeenah Moon/Reuters


Trump pravi, da je s floridskim sosedom prekinil že prej, mnoga druga prijateljstva pa naj bi se končala 2008, ko je bil Epstein prvič obtožen in obsojen spolne zlorabe mladoletnice. Ni pa se s tem končalo njegovo prijateljstvo z britanskim princem. Andrewa in Epsteina so tudi po končanju komaj trinajst mesečne zaporne kazni videli med skupnim sprehodom po newyorškem Centralnem parku.

Medijske fotografije zdaj kažejo nekdanjega finančnika, nepremično ležečega na nosilih kombija na poti iz zapora v bližnjo bolnišnico, kjer so ga razglasili za mrtvega. Še vedno domnevajo, da je šlo za samomor, a je že na delu zvezni preiskovalni urad FBI, pravosodni minister William Barr pa je ukazal tudi posebno preiskavo. Demokratska predsedniška kandidatka slovenskih korenin Amy Klobuchar, tudi članica senatnega pravosodnega odbora, si želi še vključitve kongresa: »To je bilo prekupčevanje s seksom in videti je, da so bili vpleteni številni ljudje.«

Vozilo mrliškega oglednika pred zaporom. FOTO:Jeenah Moon/Reuters
Vozilo mrliškega oglednika pred zaporom. FOTO:Jeenah Moon/Reuters


Vsi se čudijo, da eden najbolj razvpitih ameriških zapornikov, ki je vedel marsikaj o številnih znanih ljudeh in so ga že pred dvema tednoma našli nezavestnega na tleh njegove celice, ni bil več pod stalnim nadzorom. »Insajderji« pripovedujejo celo o strahovih Jeffreya Epsteina, da ga bodo ubili, in o začetku privajanja na življenju v zaporu. V istem zaporu je bil do premestitve zaprt mehiški kralj mamil El Chapo in bivanje v njem označil za mučenje. Koloradski »Supermax«, v katerem  naj bi Joaquín Guzmán preživel preostanek življenja, najverjetneje ni veliko prijetnejši, Epstein pa je zdaj onstran dosega pravice in njegove tožnice se počutijo ogoljufane.

V New Yorku upajo, da bodo odgovore prinesli posnetki zaporniških kamer, v ameriški javnosti pa se že širijo teorije zarote, da so Epsteina dali umoriti njegovi vplivni znanci. Na pločniku pred Epsteinovo manhattansko mestno vilo je v soboto nekdo s kredo zapisal »XOXO Hillary in Bill«, kar pomeni, da nekdanji demokratski predsednik in njegova soproga nekdanja predsedniška kandidatka pošiljala objeme in poljube. In celo predsednik Trump je na svojem tviterskem računu posredoval čudenje Terrencea K.Williamsa, da naj bi Epstein imel informacije o Billu Clintonu, zdaj pa je mrtev, ter da naj bi sodni dokumenti dokazovali obiske nekdanjega demokratskega predsednika na Epsteinovem »pedofilskem otoku«.

Nekdanji demokratski predsednik Bill Clinton.
Nekdanji demokratski predsednik Bill Clinton.


 Clinton je to že zanikal, a s tem ni pomiril govoric. »Možakar z informacijami, ki bi lahko uničile življenja vplivnih in bogatih, konča v svoji zaporniški celici. Kako predvidljivo….rusko,« meni Joe Scarborough iz MSNBC, tudi nekdanji republikanski kongresnik iz Floride. »Menda se je poskusil ubiti že pred dvema tednoma, zdaj pa je lahko to dokončal? »Bullsh…« Po prepričanju televizijskega voditelja se zdaj lahko oddahnejo mnogi demokratski in republikanski vplivneži ter po vrhu kakšen harvardski profesor, močni in bogati pa so lahko spet nekaznovano posiljevali mladoletnice.

Leta 2008 na Floridi že obsojenega pedofila je čakal nov, še veliko večji proces v New Yorku, potem ko je moral zaradi zelo omejene prve obtožnice proti njemu odstopiti dosedanji minister za delo Alexander Acosta, prej državni tožilec v Miamiju. Po zdaj znanih informacijah ni šlo le za potešitev sprevrženih in zelo pogostih spolnih potreb newyorškega pedofila z zvezami v vrhovih politike in gospodarstva, ampak naj bi Epstein skupaj s prijateljico Ghislaine Maxwell, hčerko pokojnega medijskega mogotca Roberta Maxwella, svoj žrtve silil v prostitucijo. Ena osrednjih tožnic Virginia Roberts Giuffre je siljenja v spolne odnose med drugim obtožila nekdanjega guvernerja Nove Mehike Billa Richardsona in nekdanjega senatorja Georgea Mitchella.

Karibski "pedofilski otok". FOTO:Marco Bello/Reuters
Karibski "pedofilski otok". FOTO:Marco Bello/Reuters


Zadnja dva sta bila demokratska politika na zelo visokih položajih. Med njenimi strankami pa naj ne bi bilo demokratskega predsednika Billa Clintona, ki je bil pogost na Epsteinovem letalu z pomenljivim vzdevkom »Lolita ekspres«, niti sedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa - pa čeprav je Giuffrejeva kot šestnajstletnica prav na njegovem posestvu Mar-a-Lago opravljala počitniško prakso, ko jo je zasledil Trumpov sosed Epstein.

Predsednik Donald Trump s tviterskim prstom posredno kaže na demokratskega predhodnika Billa Clintona. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Predsednik Donald Trump s tviterskim prstom posredno kaže na demokratskega predhodnika Billa Clintona. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


Richardson in Mitchell sta že zavrnila obtožbe in res jih bo moralo tožilstvo šele dokazati, še bolj vroče pa je najbrž britanskemu princu Andrewu, ki ne more zanikati fotografij z Virginio Roberts. Najljubšega sina britanske kraljice Elizabete II. spolnega nadlegovanja v Epsteinovi newyorški vili obtožuje vsaj še ena »spolna sužnja« newyorškega finančnika, pa čeprav je princ Andrew vedno zanikal takšne povezave z mladoletnico ali mladoletnicami, prav tako Buckinghamska palača.

Ta se je na škotskem gradu Balmoral pravkar pridružil svoji kraljevski materi, posebej pa je pripotovala nekdanja soproga Sarah Ferguson in britanski  mediji že ugibajo o morebitni ponovni poroki – ali pa o dimni zavesi. Z Epsteinom se je dobro poznala tudi razvpita Fergie, posojal ji je celo denar in vojvodinja yorška se je zaradi tega že opravičila javnosti.

Britanski princ Andrew. FOTO: Luke Macgregor/Reuters
Britanski princ Andrew. FOTO: Luke Macgregor/Reuters


Svoje odnose s pokojnim pedofilom na veliki nogi bodo morali opravičevati tudi mnogi drugi iz politične in finančne elite ZDA in sveta, med njimi ameriški finančnik Glenn Dubin ter njegova soproga Eva Andersson-Dubin, nekoč Epsteinovo dekle in še pred tem miss Švedske.  Med dokumenti s prejšnjih tožb je pričevanje njunega hišnika, ki je tolažil močno pretreseno petnajstletno švedsko deklico po njenem bivanju na prej omenjenem karibskem otoku.

Ameriška javnost se čudi tudi nad nekdanjimi stiki Jeffreya Epsteina z milijarderjem Lesliejem Wexnerjem, med drugim lastnikom podjetja za luksuzno spodnje perilo Victoria's Secret. Čeprav brez primerne izobrazbe in z dvomljivim delovanjem na Wall Streetu je bil Epstein celo desetletje osebni finančnik danes 81-letnega poslovneža, stike naj bi pretrgala šele po floridskem procesu. Wexner zdaj pravi, da si je Epstein prisvojil veliko njegovega denarja, opazovalci pa se čudijo, kako da tega ni opazil že prej. Med drugim je Wexnerju nekoč pripadala Epsteinova luksuzna newyorška hiša, v kateri so preiskovalci našli številne fotografije golih mladoletnic.
 

Preberite še:

Komentarji: