Okoli 700 otrok nikoli ne bo več videlo svojih staršev?

Združili so večino otrok in staršev, ki so jih zaradi migrantske politike ločili.
Fotografija: Maria del Carmen Tambriz iz Gvatemale se je domov vrnila brez svoje hčerke, od katere so jo ločili ob nezakonitem vstopu v ZDA. FOTO: Luis Echeverria/Reuters
Odpri galerijo
Maria del Carmen Tambriz iz Gvatemale se je domov vrnila brez svoje hčerke, od katere so jo ločili ob nezakonitem vstopu v ZDA. FOTO: Luis Echeverria/Reuters

Washington – Administracija predsednika ZDA Donalda Trumpa je združila več kot 1800 otrok migrantov s člani njihovih družin do roka, ki ga je postavilo sodišče.
 
Od začetka maja, ko je administracija začela dosledno uveljavljati politiko prijetja migrantov, ki nezakonito prečkajo mehiško-ameriško mejo, so od staršev brez ustreznih dokumentov ločili več kot 2500 otrok. Politiko je Trump končal junija po velikem ogorčenju ameriške in svetovne javnosti.


 
Med otroki, ki so jih zdaj združili z njihovimi družinami, je 1442 takih, združenih s starši, ki so v priporu ameriških imigracijskih oblasti, 378 otrok pa so izpustili v »primernih okoliščinah«,  kot piše v sodnih dokumentih. To pomeni, da so jih združili s starši, ki niso več v priporu, poslali k drugim sorodnikom ali prijateljem ali pa so otroci zdaj starejši od 18 let.
 
Več kot 700 otrok niso mogli združiti z njihovimi družinami; starši 431 od teh otrok niso več v ZDA, starši 120 otrok so se odpovedali združitvi, nekaj pa jih niso združili, ker bi utegnili biti otroci zaradi kriminalne zgodovine svojih staršev ogroženi.

Mati in sin sta bila skupaj izpuščena iz pripora. FOTO: Loren Elliott/Reuters
Mati in sin sta bila skupaj izpuščena iz pripora. FOTO: Loren Elliott/Reuters

 
Sodišče je administraciji naložilo, da mora izpustiti vse otroke, stare med pet in 17 let. Sodnica v San Diegu je prejšnji mesec odločila, da morajo otroke združiti z družinami do 26. julija.
 
Predstavnik zdravstvenega ministrstva je še pred iztekom roka zatrdil, da bodo združili vse starše, ki jih lahko, z njihovimi otroki. Zveza ameriških civilnih svoboščin (ACLU), ki je zaradi migracijske politike tožila vlado, pa opozarja, da je vlada uresničila le »rok, ki si ga je sama definirala«.
 
ACLU je napovedala, da bodo poskušali najti pogrešane starše. Nekdanji direktor Urada za imigracije in carino (ICE) pa se boji, da številnih družin nikoli ne bodo mogli združiti. »Velika verjetnost je, da nekateri starši svojih otrok ne bodo več videli,« je John Sandweg povedal za CBS News. Starše, ki so jih vmes deportirali, bodo namreč težko našli, je prepričan.

Komentarji: