Donalda Trumpa so sprejeli v bolnišnico

Ameriškega predsednika so pozno zvečer po slovenskem času s helikopterjem odpeljali v vojaško bolnišnico Walter Reed v Washingtonu.
Fotografija: Donald Trump si je na poti v bolnišnico s helikopterjem Marine One nadel zaščitno masko. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump si je na poti v bolnišnico s helikopterjem Marine One nadel zaščitno masko. FOTO: Saul Loeb/AFP

Washington – Ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je skupaj s prvo damo Melanio naznanil, da sta okužena z novim koronavirusom, so manj kot dan po objavi pozitivnega rezultata testa sprejeli v vojaški bolnišnici Walter Reed, poročajo mednarodni mediji. V bolnišnico so ga odpeljali s helikopterjem pozno zvečer po slovenskem času.

Kot piše CNN, je cel dan, že od jutra, čutil temperaturo. Prejel je že tudi odmerek eksperimentalnega zdravila regeneron in koktajl protiteles, po besedah zdravnikov v preventivne namene. Kot dodaja CNN, ima Melania le blage simptome kašlja in glavobola.

FOTO: Alex Edelman/AFP
FOTO: Alex Edelman/AFP


Trump je sicer imel sprva danes po pisanju časopisa New York Times le blažje simptome in je bil že v sredo precej utrujen. Po ugotovitvi okužbe je bil v karanteni, a je napovedal televizijski nastop v dokaz Američanom, da lahko še naprej vodi državo.

Za zdaj velja, da se je prvi ameriški par nalezel od predsednikove svetovalke Hope Hicks, a je ta stara komaj 31 let in zato v manjši nevarnosti resnega obolenja, 74-letni veliko pretežki Trump pa sodi v rizično skupino, nekaj manj petdesetletna Melania. Zaradi takšne politične negotovosti komaj mesec dni pred ameriškimi volitvami so se v petek zatresle borze in padle cene nafte.

Po virih New York Timesa je predsednik že v sredo kazal znamenja bolezni. Med sredinim letom z zborovanja v Minnesoti, je zaspal, kar je zanj nenavadno, običajno ob takšnih priložnostih tvita svojim privržencem ter se pogovarja s svetovalci. Zato se v ZDA sprašujejo, koliko ljudi se je še okužilo v stiku z njim, Melanio in Hicksovo. Domnevajo, da obolenja zadnje najmanj 24 ur niso sporočili javnosti in v petek se je testiral tudi  demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, ki se je udeležil torkove predsedniške debate v Clevelandu. Tekmeca se sicer nista rokovala in sta stala precej narazen, a sta brez zaščitnih mask vpila drug na drugega, Bidnov test pa je bil vendarle negativen.



Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania sta se zaradi okuženosti z novim koronavirusom zaprla v Belo hišo. FOTO: Saul Loeb/AFP
Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania sta se zaradi okuženosti z novim koronavirusom zaprla v Belo hišo. FOTO: Saul Loeb/AFP


Negativni rezultat testiranja je prejel tudi podpredsednik Mike Pence, ki bo moral v primeru Trumpove onemoglosti prevzeti vodenje države, prav tako zunanji minister Mike Pompeo, ki se je testiral na poti na Hrvaško, finančni minister Steven Mnuchin in prva hči Ivanka. Za zdaj ni okužen tudi štirinajstletni sin Barron, za druge člane vlade in prve družine pa javnosti še niso sporočili. V družbi s svojim tastom in svetovalko Hicksovo je bil v minulih dneh tudi zet Jared Kushner. Ta čas se verjetno testirajo tudi številni drugi člani in spremljevalci ameriške vlade, med njimi kandidatka za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett, ki jo je Trump pred slabim tednom predstavil javnosti.

Prva dama slovenskega rodu Melania Trump je v zgodnjih jutranjih urah tvitnila sporočilo, da sta z možem po pozitivnem testiranju za covid-19 tako kot preštevilni Američani v karanteni. V času njenega tvitanja sta se še dobro počutila, a sta odpovedala vse obveznosti. Melania je Američane zaprosila, naj pazijo, da ostanejo zdravi. »Skozi vse to se bomo prebili skupaj,« je zatrdila.

Odziv ameriške javnosti pa je zelo različen. Medtem ko mnogi prvemu paru želijo čim prejšnje okrevanje, nasprotniki predsednikovega odnosa do pandemije sporočajo, da žanje, kar je sejal, saj se je vsa predsedniška družina v javnosti pogosto kazala brez mask. Med kritiki so tudi nekateri državni mediji Kitajske, ki jo je Trump pogosto obtoževal krivde za širjenje smrtonosnega virusa po vsem svetu. Odgovorni urednik časopisa Global Times Hu Xijin je tvitnil, da ameriški predsednik in prva dama plačujeta za podcenjevanje covida-19 ter ocenil, da bo to morda vplivalo na njegovo ponovno izvolitev.

Mike Pence, ki bo moral v primeru resne predsednikove obolelosti prevzeti vodenje države, za zdaj ni okužen. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
Mike Pence, ki bo moral v primeru resne predsednikove obolelosti prevzeti vodenje države, za zdaj ni okužen. FOTO: Carlo Allegri/Reuters


Kitajsko vodstvo, proti kateremu Trump bije tudi trgovinsko vojno, se do objave tega poročila še ni oglasilo, zato pa so ameriškemu kolegu in njegovi soprogi želje po hitrem okrevanju posredovali ruski predsednik Vladimir Putin, britanski premier Boris Johnson, ki je sam prestal covid-19, ter mnogi drugi svetovni in evropski državniki, med njimi njemu in ameriški prvi dami našega rodu predsednik slovenske vlade Janez Janša. Oglasil se je tudi voditelj Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyeusus, ki ga je Trump obtožil sodelovanja s Pekingom pri prikrivanju resnosti pandemije ter je zato črtal ameriška sredstva za WHO.

Trumpov nočni sporočilo o okužbi  je že postal njegov najvčkrat prikazani in deljeni tvit, najbolj privoščljivi udeleženci družbenih omrežij pa se norčujejo iz preteklih razdvajajočih predsednikovih izjav o covidu-19. Največji zagovorniki teorij zarote se sprašujejo, zakaj se je okužba zgodila tik pred volitvami. Trump je zaradi svoje starosti in teže v večji nevarnosti, res pa je okužbo prestala že vrsta znancev iz Bele hiše in drugod, med njimi podpredsednikova predstavnica za tisk Katie Miller, svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien in prijateljica prvega sina Donalda mlajšega Kimberly Guilfoyle.
 
 

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: