Opozicija in Američani še odločneje proti Maduru

Juan Guaidó želi dostaviti pomoč Venezuelcem, ki so po njegovih besedah življenjsko ogroženi zaradi pomanjkanja hrane in zdravil.

Objavljeno
26. februar 2019 10.35
Posodobljeno
26. februar 2019 10.36
Juan Guaidó in Mike Pence. FOTO: AFP
A. V.
A. V.
Težave venezuelskega ljudstva so kot naročene za Združene države Amerike, saj dlje kot Nicolás Maduro ostaja na čelu Venezuele, v slabšem pogajalskem položaju je venezuelska opozicija. Začasni venezuelski predsednik Juan Guaidó se zato vse večkrat sestaja s predstavniki ZDA in skupine Lima. Tokrat so se usedli v Bogoti in se dogovorili še za večji pritiska na Madura.Guaidó je na srečanju skupine iz Lime in ZDA pozval k večji odločnosti do predsednika Venezuele Nicolása Madura, saj da pomeni grožnjo Ameriki. Ameriški podpredsednik ZDA Mike Pence mu je zagotovil 100-odstotno podporo predsednika Donalda Trumpa in opozoril, da ostajajo »odprte vse možnosti«. Ob tem je napovedal še več ameriške humanitarne pomoči in nove sankcije proti režimu v Caracasu oziroma »njegovim koruptivnim finančnim mrežam«.

Na zahtevo ZDA v Varnostnem svetu ZN odprto zasedanje o Venezueli

Varnostni svet ZN je za danes popoldne po newyorškem času sklical odprto zasedanje o krizi v Venezueli, ki so ga zahtevale ZDA zaradi nasilja ob neuspešnih poskusih dostave humanitarne pomoči, v katerem so minuli konec tedna umrle štiri osebe. Stalni članici Varnostnega sveta ZN Rusija in Kitajska še naprej podpirata in priznavata vlado predsednika Nicolása Madure, ZDA, Velika Britanija in Francija pa priznavajo Guaidója. Zaradi tega kakšnega ukrepa po odprtem zasedanju, na katerem lahko sodelujejo vse članice ZN, ni pričakovati. ZDA pripravljajo predlog resolucije, ki bi pozvala k začetku političnega procesa za svobodne, poštene in verodostojne predsedniške volitve. Rusija pa pripravlja predlog, ki bi obsodil poskuse vpletanja v notranje zadeve Venezuele in izrazil zaskrbljenost zaradi groženj s silo. STA


image
FOTO: AFP

 

Guaidó prejel resne grožnje


Guaidó želi dostaviti pomoč več sto tisoč Venezuelcem, ki so po njegovih besedah življenjsko ogroženi zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Maduro vidi v pomoči krinko za ameriško vojaško posredovanje in jo zato zavrača.

Začasni venezuelski predsednik je na srečanje v Kolumbiji odpotoval, čeprav mu je sodišče to prepovedalo. V ponedeljek je napovedal, da se bo ta teden vrnil v domovino, njegovi sodelavci pa opozarjajo, da je prejel »resne in verodostojne grožnje«.

Maduro preganjal novinarja
 
Nekaj drame je bilo v ponedeljek tudi v predsedniški palači Miraflores, kjer se je Maduro zelo razjezil nad novinarji in jih celo ukazal pridržati. Novinar ameriške televizije v španskem jeziku Univision s sedežem v New Yorku Jorge Ramos, ki je znan po svojem neposrednem in agresivnem pristopu, je Maduru pokazal posnetek Venezuelcev, ki se hranijo iz tovornjaka za smeti. Madura je to tako razjezilo, da je prekinil intervju, televizija Univision pa je poročala, da je ukazal pridržanje novinarske ekipe. Poleg Ramosa naj bi za tri ure pridržali še pet članov njegove ekipe in jim odvzeli tehnično opremo. Ramos je po izpustitvi poročal, da Maduru ni bil všeč posnetek, pa tudi njegova vprašanja o pomanjkanju demokracije v državi, mučenju političnih zapornikov in humanitarni krizi. Ramos ima veliko izkušenj z ljudmi, ki jim niso všeč njegova vprašanja. Leta 2015 so ga zaradi tega poslali iz dvorane, kjer je imel svoj dogodek Donald Trump, takrat še predsedniški kandidat. Ramos je skušal Trumpa vprašati o njegovih stališčih do priseljencev, kandidat pa mu je odvrnil, naj gre nazaj na Univison, nakar so ga varnostniki pospremili iz dvorane v Iowi. STA


image
FOTO: AFP

 

Skupina Lima ne priznava Madura


Skupina iz Lime, v kateri je 13 latinskoameriških držav in Kanada, se je oblikovala avgusta 2017 s ciljem mirne politične rešitve krize v Venezueli. Drugega predsedniškega mandata Madura ne priznavajo.

Tokratno srečanje skupine so sklicali, potem ko je konec tedna propadel poskus, da bi iz Kolumbije in Brazilije prepeljali humanitarno pomoč v Venezuelo. Na mejnih prehodih so izbruhnili spopadi z venezuelskimi varnostnimi silami, med katerimi so bili ubiti najmanj štirje ljudje, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih.