Opozicija in Američani še odločneje proti Maduru

Juan Guaidó želi dostaviti pomoč Venezuelcem, ki so po njegovih besedah življenjsko ogroženi zaradi pomanjkanja hrane in zdravil.
Fotografija: Juan Guaidó in Mike Pence. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Juan Guaidó in Mike Pence. FOTO: AFP

Težave venezuelskega ljudstva so kot naročene za Združene države Amerike, saj dlje kot Nicolás Maduro ostaja na čelu Venezuele, v slabšem pogajalskem položaju je venezuelska opozicija. Začasni venezuelski predsednik Juan Guaidó se zato vse večkrat sestaja s predstavniki ZDA in skupine Lima. Tokrat so se usedli v Bogoti in se dogovorili še za večji pritiska na Madura.



Guaidó je na srečanju skupine iz Lime in ZDA pozval k večji odločnosti do predsednika Venezuele Nicolása Madura, saj da pomeni grožnjo Ameriki. Ameriški podpredsednik ZDA Mike Pence mu je zagotovil 100-odstotno podporo predsednika Donalda Trumpa in opozoril, da ostajajo »odprte vse možnosti«. Ob tem je napovedal še več ameriške humanitarne pomoči in nove sankcije proti režimu v Caracasu oziroma »njegovim koruptivnim finančnim mrežam«.



FOTO: AFP
FOTO: AFP

 

Guaidó prejel resne grožnje


Guaidó želi dostaviti pomoč več sto tisoč Venezuelcem, ki so po njegovih besedah življenjsko ogroženi zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Maduro vidi v pomoči krinko za ameriško vojaško posredovanje in jo zato zavrača.

Začasni venezuelski predsednik je na srečanje v Kolumbiji odpotoval, čeprav mu je sodišče to prepovedalo. V ponedeljek je napovedal, da se bo ta teden vrnil v domovino, njegovi sodelavci pa opozarjajo, da je prejel »resne in verodostojne grožnje«.



FOTO: AFP
FOTO: AFP

 

Skupina Lima ne priznava Madura


Skupina iz Lime, v kateri je 13 latinskoameriških držav in Kanada, se je oblikovala avgusta 2017 s ciljem mirne politične rešitve krize v Venezueli. Drugega predsedniškega mandata Madura ne priznavajo.

Tokratno srečanje skupine so sklicali, potem ko je konec tedna propadel poskus, da bi iz Kolumbije in Brazilije prepeljali humanitarno pomoč v Venezuelo. Na mejnih prehodih so izbruhnili spopadi z venezuelskimi varnostnimi silami, med katerimi so bili ubiti najmanj štirje ljudje, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih.

Komentarji: