Orbán je izgubil Budimpešto

Vladajoča konservativna stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana je ostala brez županskega položaja v Budimpešti.
Fotografija: Budimpešto bo po novem vodil Gergely Karácsony. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Budimpešto bo po novem vodil Gergely Karácsony. FOTO: AFP

Velik obrat se je zgodil v severozahodni sosedi, kjer je pred petimi leti opozicija zmagala na le treh volitvah za župane večjih mest. Vladajoča stranka Fidesz, ki ji poveljuje premier Viktor Orbán, je najbolj boleč poraz doživela v prestolnici.

Poraz 71-letnega Istvána Tarlósa je bil velik udarec za Fidesz, ki ni doživel volilnega poraza na nacionalni, lokalni in evropski ravni vse od leta 2010, ko je prišel na oblast. »Na nacionalni ravni so rezultati dobri, toda v Budimpešti bo treba začeti razmišljati. Odločila se je, da bo izvolila Gergelyja Karácsonyja,« je povedal dosedanji župan madžarske prestolnice, ko je priznal poraz in čestital opozicijskemu tekmecu. Sam ni hotel več kandidirati, a je popustil željam Orbána, ki ga je trikrat prosil, naj še enkrat kandidira za župana. Tudi premier je moral priznati, da so se prebivalci Budimpešte odločili, da je prišel čas za »nekaj drugačnega«. »Sprejemamo to odločitev. V interesu države in meščanov prestolnice smo pripravljeni na sodelovanje,« je povedal, ko je bilo že jasno, da je njegov kandidat pogorel.
 

Negativna kampanja


Karácsonyju negativna kampanja Fidesza, ki ga je razglašal za ljubitelja migrantov in premalo usposobljenega za ta položaj, ni pretirano škodila, svojo zmago je razglasil za »zgodovinsko«. Izjavil je, da hoče odnose med mestnimi in državnimi oblastmi postaviti na nove temelje. »Ne pripravljamo se na vojno, ampak na konstruktivno sodelovanje,« je dejal 44-letni levosredinski politik, ki ga je podprlo več opozicijskih strank. Napovedal je, da bo madžarsko prestolnico, ki bo od zdaj »zelena in svobodna«, »popeljal iz 20. v 21. stoletje« ter jo »vrnil v Evropo«. Že pred volitvami je volilno tekmo v Budimpešti primerjal s tem, kar se je marca zgodilo v Istanbulu, kjer je opozicijski kandidat prav tako premagal človeka, za katerim je stal turški premier Recep Tayyip Erdoğan. Po volitvah je izjavil, da je njegova zmaga zgolj en korak na poti k spreminjanju celotne države.

Po besedah premiera Orbána je Fidesz še vedno zmagovita stranka. FOTO: Ferenc Isza/AFP
Po besedah premiera Orbána je Fidesz še vedno zmagovita stranka. FOTO: Ferenc Isza/AFP


Včeraj so na Madžarskem izbirali več kot 3000 županov in več kot 17.000 članov lokalnih svetov. Več kot osem milijonov ljudi ima pravico do glasovanja, volilna udeležba pa je bila skoraj 50-odstotna, med največjimi v zgodovini postsocialistične Madžarske. Opozicija je bila v nasprotju s prejšnjimi volitvami tokrat uspešnejša, ker se je odločila za drugačno strategijo. Prej je vsaka stranka hotela svojega človeka za župana, zdaj pa se je opozicija poenotila in podprla po le enega tekmeca kandidatom vladajoče stranke. »Vsem smo dali lekcijo o demokraciji. Uspelo nam je ustvariti enotnost opozicije, ki so jo volivci od nas že dolgo pričakovali. Rezultati kažejo, da je to pot, ki jo bo treba ubrati tudi v prihodnosti,« je izjavil novi župan Budimpešte.


Neprijetna napoved za Fidesz?


Po besedah premiera Orbána je Fidesz še vedno zmagovita stranka, saj so njeni kandidati postali župani v več kot polovici mest z več kot 5000 prebivalci. Fidesz prav tako ostaja trdno na oblasti na nacionalni ravni, a nekateri analitiki opozarjajo, da utegne biti nedeljski preobrat neprijetna napoved za vladajočo stranko, ki bo morala svojo dosedanjo priljubljenost dokazovati na parlamentarnih volitvah čez dve leti. Njihovi bolj skeptični kolegi pa menijo, da bo takšno opozicijsko poenotenje precej težje na parlamentarnih volitvah, kjer se bodo proti vladajočemu Fideszu pomerile ideološko povsem nasprotujoče si stranke: od liberalcev, skrajnih desničarjev do nič manj umirjenih levičarjev.

Komentarji: