»Optimistični« London bo zahteval izročitev osumljencev za zastrupitev Skripala

Zahtevo za izročitev bo Moskva najverjetneje zavrnila.
Fotografija: Incident je sprožil veliko diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo. FOTO: Adrian Dennis/Afp
Odpri galerijo
Incident je sprožil veliko diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo. FOTO: Adrian Dennis/Afp

London bo Rusiji predvidoma poslala zahtevo za izročitev dveh njenih državljanov, osumljenih zastrupitve nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke z živčnim strupom novičok v angleškem Salisburyju, poroča britanski časnik Guardian.

Britansko tožilstvo je že pripravilo zahtevo za izročitev in je pripravljeno, da jo pošlje Moskvi, ob sklicevanju na vladne in varnostne vire navaja časnik. Na tožilstvu zadeve niso želeli komentirati, policija pa je sporočila, da preiskava še vedno poteka.

Britanska policija naj bi po poročanju medijev že sredi preteklega meseca identificirala domnevna napadalca na bivšega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko Julijo, vendar oblasti tega uradno niso potrdile.

Julija Skripal je maja letos spregovorila v intervjuju. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Julija Skripal je maja letos spregovorila v intervjuju. FOTO: Dylan Martinez/Reuters


Skripalova sta bila zastrupljena v začetku marca, približno tri mesece zatem pa sta se z isto snovjo zastrupila tudi dva povsem navadna britanska državljana v kraju nedaleč od Salisburyja. Ženska je umrla. Moški, na domu katerega so našli strup v steklenički, pa je medtem že zapustil bolnišnico.

Incident je sprožil veliko diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo, ki ji London pripisuje odgovornost za zastrupitev Skripalovih. Moskva vpletenost zanika.

Zahtevo za izročitev bo Moskva najverjetneje zavrnila. Britanski časnik pa ob tem piše tudi, da je v britanski vladi potekala ostra razprava, ali naj sploh pošljejo zahtevo.

Komentarji: