Orbánu napovedujejo leto revolucije

Madžarske demonstracije: Če se vlada ne bo pogajala s sindikati, bodo pripravili splošno stavko po vsej državi.
Fotografija: »Odstopite, odstopite!« je v soboto v središču Budimpešte madžarske oblasti pozivalo na tisoče protestnikov. Foto: AFP
Odpri galerijo
»Odstopite, odstopite!« je v soboto v središču Budimpešte madžarske oblasti pozivalo na tisoče protestnikov. Foto: AFP

»Odstopite, odstopite!« je v soboto v središču Budimpešte madžarske oblasti z vzkliki pozivalo na tisoče protestnikov, z njihovih plakatov pa so kričali napisi »Dol z režimom!« Se bodo demonstracije, ki so se začele kot socialni protest, sprevrgle v politični upor proti vladavini madžarskega premiera Viktorja Orbána in njegove stranke Fidesz?

Glavni razlog, da so se množice spet odpravile na ulice, je bilo »novoletno darilo« predsednika države Jánosa Áderja, ki je tik pred božičem podpisal zakon, po katerem lahko delodajalci od zaposlenih zahtevajo, da namesto prejšnjih 250 delajo 400 prostovoljnih nadur na leto, rok za izplačilo tega dela pa so razvlekli na tri leta. Delavcev in njihov sindikalističnih predstavnikov niso prepričali argumenti oblasti, da bodo v državi, ki ima le 3,7-odstotno uradno brezposelnost, s tem zakonom odpravili težave s pomanjkanjem delovne sile.

»Delavce izčrpava že količina dela, ki ga morajo zdaj opraviti. Po novem zakonu bo še slabše,« je povedal vodja sindikatov metalurške industrije Béla Balogh. Po besedah njegovega kolega Ferenca Rabija, ki je na čelu kakih 14.000 sindikalistov iz rudarske in težke industrije, delavcem ni ostalo drugega, kot da gredo na cesto. »Parlament nas ne posluša. Fidesz dela, kar hoče. Nadzirajo celo državo,« je povedal Rabi.

»Vlada nam je obrnila hrbet,« je izjavil László Kordás, predsednik konfederacije madžarskih sindikatov (Magyar Szakszervezetek Szövetsége – MASZSZ), ki ima okoli 150.000 članov. Njegova organizacija se ne zavzema le za odpravo novega zakona, ki mu pravijo »suženjski«, zahteva tudi višje plače, več delavskih pravic in fleksibilen način upokojevanja. A če vlada ne bo v petih dnevih sestavila delegacije, ki se bo s sindikati začela pogajati o nakopičenih problemih, bodo sindikati 19. januarja pripravili splošno stavko po vsej državi, je bil ultimat, ki ga je v soboto postavil Kordás. »Zaprli bomo delovna mesta, ceste in mostove. Država bo ohromljena. In za vse to bo odgovoren Viktor Orbán,« je napovedal sindikalni voditelj.


Rojevanje političnega upora


Predstavniki vlade in vladajoče stranke so zahteve protestnikov vnaprej razglasili kot del predvolilne kampanje za poslance v evropski parlament, ki jo plačuje njihov sonarodnjak, judovski milijarder George Soros. »Soros hoče uvoziti promigrantsko politiko, zato povsod aktivira svoje podpornike,« je novinarjem pojasnil tiskovni predstavnik Fidesza Balázs Hidvéghi. Njegova stranka je lani aprila že tretjič zapored prepričljivo zmagala na parlamentarnih volitvah, javnomnenjske raziskave ji še vedno dobro kažejo, a Orbánovi kritiki so prepričani, da dogajanja v zadnjem času napovedujejo poenotenje doslej razklane opozicije. Vladi napovedujejo leto revolucije in upora. »Po volitvah je bila apatija, zdaj se je spremenilo. Živimo v lažni demokraciji in ljudem je tega dosti,« je prepričana neodvisna poslanka Bernadett Szél. Evropski poslanec opozicijske Demokratske koalicije Csaba Molnár pa je napovedal, da bomo »toliko časa nasprotovali, dokler ne bomo vrgli tega do korenin gnilega Orbánovega režima«.

Ta Madžarov »ne pelje ne naprej in ne na levo ali desno, temveč nazaj v najtemnejše čase naše zgodovine«, je množici protestnikov povedala ena od organizatork demonstracij Júlia Ábrahám. Druga dva sta v skupnem govoru »režim« obtožila, da temelji na rasizmu in ksenofobiji. »Naj živi civilna nepokorščina, naj živi stavka, naj živi republika!« sta svoj nastop zaključila Bálint Misetics in Tessza Udvarhelyi.

Preberite še:

Komentarji: