Orbánu grozi izključitev iz EPP

O Fideszovem članstvu v največji evropski politični družini bo odločala njihova politična skupščina.
Fotografija: Bo madžarski premier Viktor Orbán moral pomahati svoji politični družini v slovo?  FOTO: Laszlo Balogh/Reuters
Odpri galerijo
Bo madžarski premier Viktor Orbán moral pomahati svoji politični družini v slovo?  FOTO: Laszlo Balogh/Reuters

Bruselj – »Pozivamo k izključitvi Fidesza,« so sporočili vodje trinajstih evropskih strank iz politične družine Evropske ljudske stranke (EPP). Članstvo Fidesza pod vodstvom madžarskega premiera Viktorja Orbána v EPP je od lani zamrznjeno.

Med podpisnicami poziva so krščanskodemokratske stranke iz Belgije, Češke, Danske, Finske, Grčije, Litve, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Slovaške in Švedske. Opazno je, da med njimi ni vplivnih članic EPP, denimo iz Nemčije, Španije ali Italije.

O izključitvi mora odločiti politična skupščina EPP, ki jo sestavljajo vodilni predstavniki na evropski in nacionalni ravni. Trinajst strank je opozorilo, da že nekaj časa opažajo degradacijo vladavine prava na Madžarskem.


Kršitev temeljnih načel


»Zadnji dogodki so potrdili naše prepričanje, da Fidesz s trenutno politiko ne more biti polnopravni član EPP,« so zapisali. Orbánove ukrepe, predvsem dovoljenje vladi, da brez časovnih omejitev podaljšuje izredne razmere, vidijo kot kršitev temeljnih načel liberalne demokracije in evropskih vrednot.

Podprli so tudi evropsko komisijo ter pozvali k skupni akciji z državami članicami glede razmer na Madžarskem.

Nobena od treh slovenskih članic EPP – to so SDS, SLS in NSi – ni med podpisnicami poziva, poslanega predsedniku EPP Donaldu Tusku. Sicer naj bi seznam podpisnic tega pisma še prenovili.

Predsednika SDS in premiera Janeza Janšo v krogih EPP obravnavajo kot Orbánovega zaveznika. Vprašanje, ki si ga postavljajo, je, ali bo SDS res izstopila iz družine, če bo iz nje odšel Fidesz.



»Skrbi me, da so nekateri ukrepi šli predaleč, še posebno me skrbi položaj na Madžarskem,« je povedala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, ki prihaja iz nemške CDU, najmočnejše članice EPP.  

Evropska komisija naj bi ukrepala, kot je treba in kot je že v preteklosti. Ukrepi morajo biti po njenem mnenju omejeni na nujne, strogo sorazmerni in ne smejo trajati nedoločen čas. Poleg tega morajo biti pod rednim nadzorom.

Predsednik EPP Donald Tusk je v pismu članstvu zapisal: »Uporaba pandemije za vzpostavitev stalnih izrednih razmer je politično nevarna in moralno nesprejemljiva.«

Komentarji: