Orkan Barry verjetno ne bo povzročil katastrofe

Predsednik ZDA Donald Trump je kljub temu razglasil izredne razmere.

Objavljeno
13. julij 2019 09.13
Posodobljeno
13. julij 2019 09.16
FOTO: AFP
STA
STA
Mesto New Orleans ni dobilo ukaza za evakuacijo zaradi prvega letošnjega orkana, ki bo jug Louisiane in Misisipija dosegel okrog poldneva po srednjeevropskem času. Nasipi ob reki Mississippi naj bi vzdržali pritisk, čeprav pa zaradi obilice pričakovanega dežja ni nič povsem zanesljivo.

Tropska nevihta Barry naj bi se zjutraj po krajevnem času v Mehiškem zalivu okrepila v orkan, vendar le v orkan prve najnižje stopnje z vetrovi največ do 119 kilometrov na uro. Prebivalci New Orleansa, pri katerih je spomin na uničujoč orkan Katrina pred 14 leti še vedno živ, ostajajo previdni, vendar pa se ne obeta ponovitev katastrofe iz leta 2005.

image
FOTO: AFP


Predsednik ZDA Donald Trump je razglasil izredne razmere in zvezna vlada je skupaj z lokalnimi in državnimi pripravljena s pomočjo in reševalnimi ekipami, naftna podjetja so evakuirala delavce z naftnih ploščadi, evakuacije so zadele okrog 10.000 ljudi v nižje ležečih predelih ustja reke Mississippi, v pripravljenosti je tudi 3000 pripadnikov narodne garde z vso potrebno opremo.

Vojaški inženirski korpus, ki je utrdil nasipe ob reki Mississippi po orkanu Katrina, zagotavlja, da voda nasipov ne bo presegla, saj naj bi se kljub obilici dežja nivo reke dvignil na največ do 5,2 metra, nasipi pa so visoki najmanj šest metrov. Katastrofe najverjetneje ne bo, bo pa zanesljivo zelo mokro.

image
FOTO: AFP