Sedemletni deček prva žrtev orkana Dorian

Na Floridi so pred približajočim orkanom, ki je sicer oslabel na četrto stopnjo, evakuirali več kot milijon ljudi.
Fotografija: S številnih otokov so poročali o izpadu električne energije in omejenem dostopu do interneta. FOTO: Marco Bello/Reuters
Odpri galerijo
S številnih otokov so poročali o izpadu električne energije in omejenem dostopu do interneta. FOTO: Marco Bello/Reuters

Orkan Dorian, ki je v nedeljo dosegel karibske otoke Bahame je povzročil škodo, ki jo ocenjujejo za katastrofalno, brez primere, kot so o posledicah bili slikoviti voditelji države. Mediji, ki se sklicujejo na Bahamas Press, so poročali tudi o prvi smrtni žrtvi na otočju Abaco. Utonil je 7-letni deček, njegovo sestro še pogrešajo.

Bahamas Press dodaja, da njegovi viri poročajo tudi o večih drugih smrtnih žrtvah, a je Abaco komunikacijsko odrezan. Števila umrlih zaenkrat ne morejo potrditi, uradnih informacij še ni. Sedemletnik je tako prva uradna smrtna žrtev orkana, navaja Reuters. Predstavniki Rdečega križa so sporočili, da je bilo poškodovanih okoli 13.000 domov.



Veter je dosegel hitrost do 300 kilometrov na uro in več, na nekaterih območjih so napovedali dvig morske gladine za sedem metrov. Gre za najmočnejši orkan, ki je prizadel območje, odkar tropske nevihte beležijo, sicer pa naj bi šlo za drugi najmočnejši orkan v Atlantiku. Orkan Dorian je v ponedeljek zvečer (po našem času) oslabel v orkan četrte stopnje, saj se je hitrost vetra znižala na 250 kilometrov na uro. Bahamski premier Hubert Minnis, ki je razmere na karibskem arhipelagu označil za nezaslišane, je dejal, da Dorian še vedno ostaja zelo nevaren.

Dorian je Bahame dosegel kot orkan pete stopnje, a je po opustošenju oslabel na četrto stopnjo, poročajo tuji mediji. Kljub temu pa bo še nekaj dni ostal močan orkan.



Orkan se zdaj pomika proti zahodu in lahko prizadene tudi celinski del ZDA. Vse prebivalce Floride so sicer že pozvali, da si priskrbijo sedemdnevno zalogo hrane. Dorian se tako nevarno bliža jugovzhodni obali ZDA, kjer so zaradi grožnje evakuirali več kot milijon ljudi. Ameriške zvezne države Florida, Georgia, Severna in Južna Karolina so tako že razglasile izredne razmere.

Plaža Vero na Floridi, kamor se približuje orkan. FOTO: Mark Wilson/Afp
Plaža Vero na Floridi, kamor se približuje orkan. FOTO: Mark Wilson/Afp


Guverner Južne Karoline Henry McMaster je odredil evakuacijo celotne obale, ki naj bi jo Dorian dosegel kmalu. Iz Nacionalnega centra za orkane so napovedali, da bi lahko le majhne odklon poti orkana tega pripeljal neposredno nad vzhodno obalo Floride, kjer bi se lahko v naslednjih dneh spopadali z življenjsko nevarnimi nevihtami in vetrovi.



S številnih otokov so poročali o izpadu električne energije in omejenem dostopu do interneta. Oblasti so odprle več zavetišč, kamor se lahko ljudje zatečejo, gre predvsem za cerkve in šole.

Dorian je najmočnejši orkan, ki je prizadel Bahame, odkar beležijo tropske nevihte. FOTO: Ramond A King/Reuters
Dorian je najmočnejši orkan, ki je prizadel Bahame, odkar beležijo tropske nevihte. FOTO: Ramond A King/Reuters

 

Opustošeni Bahami


Orkan se je nad Bahami zadržuje toliko časa, da je povzročil opustošenje brez primere. Odkrival je strehe hiš, podiral drevesa in povzročil poplave. Poškodovanih naj bi bilo, kot že omenjeno, 13 tisoč domov. Kot so sporočili s Rdečega križa, je velika verjetnost,  da na Abacu zaradi nevihtnih nalivov ne bo več dostopa do pitne oziroma čiste vode, je za BBC dejal njihov predstavnik Matthew Cochrane. Dodal je, da pomočniki na Bahamih pričakujejo ogromno humanitarno pomoč, ko bo orkan enkrat mimo.

Oko viharja je približno 50 kilometrov severovzhodno od Freeporta na Bahamih ter 180 kilometrov vzhodno od mesta West Palm Beach na Floridi.

Škoda bo velika. FOTO: Reuters
Škoda bo velika. FOTO: Reuters




Premier Bahamov Hubert Minnis je že pred tem na tiskovni konferenci dejal, da je regijo preplavila »pošastna nevihta, ki nas preizkuša, saj se še nikoli nismo soočili z ničemer podobnim«.

Dejal je še, da je to »najslabši in najbolj žalosten dan v mojem življenju, s katerim se spopada prebivalstvo Bahamov«. Čeprav je zdravnik in je doživel že mnogo stvari, še nikoli ni bil v takšni vlogi.

Na ameriškem Nacionalnem centru za orkane v Miamiju so povedali, da je v nedeljo ob 14.00 po ameriškem času še drugič zajel kopno. Z visokimi valovi in vetrom s hitrostjo skoraj 298 kilometrov na uro je zadel otok Abaco. 

Komentarji: