Orkan Dorian, ki bo dosegel Florido, se bo okrepil do četrte stopnje

Meteorologi napovedujejo hitrost vetra več kot 200 kilometrov na uro, na Floridi so razglasili izredne razmere.
Fotografija: Orkan Dorian naj bi se okrepil jutri in izjemno moč ohranil čez celoten vikend. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Orkan Dorian naj bi se okrepil jutri in izjemno moč ohranil čez celoten vikend. FOTO: AFP

Na Atlantski obali Floride so zaradi orkana z imenom Dorian razglasili izredne razmere. Meteorologi iz ameriškega Nacionalnega centra za orkane (National Hurricane Center) napovedujejo, da bo, ko bo dosegel atlantsko obalo srednje in južne Floride, dosegel četrto stopnjo (od petih možnih) na Saffir-Simpsonovi jakostni lestvici.

To naj bi se zgodilo pozno ponoči v nedeljo ali v ponedeljek, nakar naj bi osrednjo Florido prešel v torek, poroča agencija Reuters. V centru orkane te kategorije označujejo za izjemno nevarne. Povzročijo lahko izgubo življenj in katastrofalno škodo. Resno lahko poškodujejo tudi trdne, kakovostno zgrajene objekte, sicer pa rujejo drevesa in drogove za električno napeljavo.

Na Floridi je guverner Ron DeSantis razglasil izredne razmere in prebivalce pozval k temu, da si priskrbijo hrano in vodo za vsaj sedem dni. FOTO: Gregg Newton/Reuters
Na Floridi je guverner Ron DeSantis razglasil izredne razmere in prebivalce pozval k temu, da si priskrbijo hrano in vodo za vsaj sedem dni. FOTO: Gregg Newton/Reuters


Orkan je trenutno še moči prve kategorije, prešel je Bahame in Karibe, ne da bi povzročil večjo škodo. Izjemno naj bi se okrepil jutri in izjemno moč ohranil čez celoten vikend. Danes zjutraj so nekaj sto kilometrov severo-zahodno od Portorika, ki ga orkan sicer ni prizadel, izmerili največjo hitrost vetra 137 kilometrov na uro. Danes in jutri naj bi zajel jugovzhodne in osrednje Bahame, v soboto pa severozahod tega otočja.

Na Floridi je guverner Ron DeSantis razglasil izredne razmere – ker poti orkana ni mogoče natančno predvideti, velja za celotno zvezno državo – in prebivalce pozval k temu, da si priskrbijo hrano, vodo in zdravila za vsaj sedem dni, k ustreznemu upoštevanju opozoril je prebivalce pozval tudi Donald Trump. »To bo zelo velik orkan, morda največji,« je zapisal v tvitu. Orkan bi lahko na Floridi zajel tudi gosto naseljene predele in osrednje turistične centre.

Napoved je povzročila vrste na bencinskih črpalkah. FOTO: Gregg Newton/Reuters
Napoved je povzročila vrste na bencinskih črpalkah. FOTO: Gregg Newton/Reuters

Komentarji: