Orkan Michael dosegel kopno

Čez dan se je okrepil v orkan četrte stopnje s hitrostjo vetrov do 240 kilometrov na uro.
Fotografija: Satelitska slika orkana FOTO: AP
Odpri galerijo
Satelitska slika orkana FOTO: AP

Orkan Michael, ki se je čez dan premaknil z juga proti severu Mehiškega zaliva in se okrepil v orkan četrte stopnje s hitrostjo vetrov do 240 kilometrov na uro, je v bližini mesta Panama City na zahodu Floride dosegel kopno z močnim vetrom, nalivi in do štiri metre visokimi valovi.

Upravitelj zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema) Brock Long se je pridružil vrsti lokalnih, državnih in zveznih uradnikov z opozorilom prebivalcem ogroženih območij, da gre za orkan najhujše vrste, ki bo po Floridi močno prizadel še Georgio ter nato tudi tudi Južno in Severno Karolino.

Ukaz za evakuacijo so izdali za 375.000 prebivalcev redko poseljenega območja na severu Floride ob morju, ki ga bo najbolj zalilo. Tisti, ki se niso umaknili, bodo morali počakati in upati na najboljše. Long je napovedal, da bodo ljudje umirali.

FOTO: AP
FOTO: AP


Michael se je iz orkana najnižje prve stopnje ob vstopu v Mehiški zaliv mimo Kube hitro okrepil v orkan najvišje kategorije. Long je dejal, da imajo na terenu 3000 ljudi, letalo in v pripravljenosti ekipe za iskanje in reševanje. Posebej je opozoril Georgio, da jo čaka najhujši orkan v zadnjih desetletjih.

O orkanu je govoril tudi predsednik ZDA Donald Trump in pojasnil, da je Michael nekaj takega kot velik tornado. Zagotovil je, da je v stiku z lokalnimi in državnimi oblastmi na jugu ZDA, in obljubil vso potrebno zvezno pomoč.

Predsednik ZDA Donald Trump je obljubil vso potrebno zvezno pomoč. FOTO: AP
Predsednik ZDA Donald Trump je obljubil vso potrebno zvezno pomoč. FOTO: AP


Prizadeti bodo tudi deli Alabame, Michael naj bi med pomikanjem čez kopenski del juga ZDA ohranil moč tropske nevihte in v petek naj bi se ob izstopu nazaj v Atlantik spet okrepil.

Preberite še:

Komentarji: