Orkan v Louisiani terjal najmanj šest smrtnih žrtev

Eden najmočnejših orkanov, ki je kdajkoli zadel Mehiški zaliv, je dosegel četrto stopnjo z vetrovi do 240 km/h.
Fotografija: Poškodovana letala na letališču v Sulphurju v Lousiani. FOTO: Adrees Latif/Reuters
Odpri galerijo
Poškodovana letala na letališču v Sulphurju v Lousiani. FOTO: Adrees Latif/Reuters

Orkan Laura, ki je v četrtek zjutraj s četrto stopnjo udaril ob obalo zvezne države Louisiana s hitrostjo vetrov 240 kilometrov na uro, je doslej po uradnih podatkih terjala najmanj šest smrtnih žrtev. Medtem v Teksasu, kot je povedal guverner Greg Abbott, niso potrdili nobene žrtve.

Laura je ostala orkan še dolgo časa po prihodu na kopno in se je umirila v tropsko nevihto šele v četrtek zvečer, piše BBC.

Več kot 900.000 gospodinjstev v Louisiani in Teksasu je ostalo brez elektrike, ko se je orkan premaknil v Arkansas pa je povzročil izpad elektrike 30.000 odjemalcem. Orkan je za seboj pustil polomljene daljnovode, porušene hiše, odkrite strehe in obsežne poplave. Blizu mesta Lake Charles je v kemični tovarni za proizvodnjo klora za bazene izbruhnil požar, oblasti so okoliškemu prebivalstvu svetovale, naj se zaprejo v svoje domove.

FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/Afp
FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/Afp


V reševalnih in čistilnih akcijah sodeluje približno 1500 ljudi, na pomoč so priskočili tudi pripadniki nacionalne garde ZDA.

Kot je dejal guverner Louisiane John Bel Edwards višina valov ni dosegla šestih metrov, kot so napovedovali. Potrdil pa je šest smrtnih žrtev. Štirje so umrli zaradi padca dreves, ena oseba se je potopila s čolnom, štirindvajestletnik pa je bil žrtev zadušitve z ogljikovim monoksidom iz električnega generatorja. Guverner je še posvaril, naj se ljudje do nadalnjega izogibajo cestam, saj tropska nevihta še vedno povzroča visok vodostaj in močne vetrove.

FOTO: Adrees Latif/Reuters
FOTO: Adrees Latif/Reuters


Orkan Laura je bil eden najmočnejših orkanov, ki je kdajkoli zadel Mehiški zaliv, saj je dosegel četrto stopnjo z vetrovi do 240 km/h. Edwards je dejal, da je bil celo močnejši od orkana Katrina, je leta opustošil New Orleans in za seboj pokopal 1800 ljudi.

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bo v soboto ali nedeljo obiskal Teksas in Louisiano in prizadetim območjem obljubil pomoč.

Preberite še:

Komentarji: