Osem let po jedrski katastrofi odprli plažo nedaleč od Fukushime

Plaža je bila pred jedrsko katastrofo leta 2011 priljubljeno mesto za surfanje, na njej so izvedli več nacionalnih in svetovnih prvenstev.

Objavljeno
20. julij 2019 18.47
Posodobljeno
20. julij 2019 18.57
V vodo se je danes podala navdušena množica. FOOT: AFP
STA
STA
Japonsko mesto Minamisoma je danes uradno ponovno odprlo plažo Kitaizumi okoli 25 kilometrov severno od močno poškodovane jedrske elektrarne Fukushima. Plaža je bila pred jedrsko katastrofo leta 2011 priljubljeno mesto za surfanje, na njej so izvedli več nacionalnih in svetovnih prvenstev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V vodo se je danes podala navdušena množica, DPA povzema poročanje japonske tiskovne agencije Kyodo. »Odraščala sem s pogledom na to morje. Povratek sem prvič v devetih letih zbuja nostalgične občutke,« je povedala prebivalka Sayaka Mori, ki se je po plaži sprehajala z možem in tremi otroki.

Hiša Morijeve je nekoč stala ob plaži, a jo je odnesel cunami. Ta je bil posledica močnega potresa, ki je skupaj s poplavnim valom razdejal obalna območja in zahteval več kot 18.500 življenj.

image
Plaža je bila pred jedrsko katastrofo leta 2011 priljubljeno mesto za surfanje. FOTO: Issei Kato/Reuters


Dvojna naravna katastrofa je močno poškodovala tudi elektrarno Fukushima Daiichi, v kateri so se stalile jedrske sredice v reaktorjih. Oblasti so zaradi sevanja z območja evakuirale več sto tisoč ljudi.

V zadnjih letih je japonska vlada znova dopustila vračanje v mesta v okolici nuklearke, ki leži okoli 230 kilometrov severovzhodno od Tokia. A to vračanje zaradi strahu pred kontaminacijo poteka precej počasi.

image
Dvojna naravna katastrofa je močno poškodovala tudi elektrarno Fukushima Daiichi, v kateri so se stalile jedrske sredice v reaktorjih. FOTO: Reuters