Prepričljiva zmaga guvernerja Cuoma

Ostra tekma Nixonove in Cuoma je zasenčila vse ostale odločitve, prevladal je guverner

Objavljeno
13. september 2018 22.00
Posodobljeno
14. september 2018 08.39
Guverner Andrew Cuomo si je včeraj zagotovil svoj tretji mandat na čeklu zvezen države New York. FOTO: Saul Loeb/AFP
Prekaljeni politični maček, ki skrivaj pogleduje proti Beli hiši, in slavna igralka, ki se je po zgledu stanovalca Bele hiše podala med politike. Včerajšnje izbiranje strankarskih kandidatov je bilo osredotočeno k demokratom, kjer sta Andrew Cuomo in in Cynthia Nixon bila neenak, a vseeno oster guvernerski dvoboj. Na koncu je po pričakovanjih zmagal prvi.  

Uspešna noč za Albany
Lokalna vlada v prestolnici zvezne države New York, ki ima sedeže v Albanyju, je danes lahko izjemno zadovoljna. Ne samo zaradi prevlade guvernerja Andrewa Couma (po več kot 90 odstotkov preštetih glasov je zanj glasovalo dobrih 65 odstotkov volivcev), precej tesno zmago je izborila tudi njegova namestnica Kathy Hochul (dobrih 53 odstotkov glasov). V tekmi štirih je bila uspešna kandidatka za državno tožilko Letitia James (dobrih 40 odstotkov glasov), ki je imela Cuomovo podporo.
V New Yorku neradi volijo, zadnjih strankarskih volitev se je udeležila dobra desetina.
image
Cynthia Nixon je pograbila priložnost in dejala, da je njeno novo geslo »Volite homo, ne Cuomo«. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Strankarske volitve so ponavadi komaj opazen dogodek, kljub temu da je zmaga med demokrati v eni bolj liberalnih zveznih držav pogosto že napoved rezultata na novembrskih volitvah. Nazadnje se jih je udeležila le dobra desetina meščanov, včeraj opoldne je kazalo nekaj bolje. A še vedno »lahkotno«, kot je opoldne udeležbo med muzanjem označil Howard Satinoff, volilni koordinator na volišču v osnovi šoli Mamie Fay na severu četrti Astoria.

Krivdo je pripisal zapletenim postopkom v New Yorku. »Prek telefona lahko kupim hišo ali ladjo, plačujem račune, nakazujem denar, ne morem pa voliti?« se je spraševal. Pri čemer šestdesetletnik še zdaleč ni kakšen milenijec, ki je življenje prelil na splet. Podobno razmišlja tudi Doug Muzzio, politolog z univerze Baruch, newyorško volilno politiko je označil za »neumno«, saj ne omogoča predčasnega glasovanja in le izjemoma glasovanje po pošti, prebivalci se morajo najkasneje 25 dni pred splošnimi volitvami prijaviti v volilni register. Če želijo zamenjati strankarsko pripadnost, ki omogoča glasovanje na volitvah stranke, je to treba narediti kar leto pred glasovanjem.
 

Poudarjanje izkušenj


Tekma slave in izkušenj se je ob neizkušenem predsednika nagnila v prid slednjih.
»Po mojem mnenju politiki ne marajo velike udeležbe, saj ta prinaša spremembe, zato jim ustreza, da na volišče pride malo ljudi,« je prepričan Satinoff. Po njegovih besedah Nixonova kljub prepoznavnosti ni mogla uspeti, saj nima dovolj denarja. »Za volilno zmago potrebuješ veliko denarja, radiji in in televizije so bile zadnje dni zasičene z oglasi za Cuoma,« je pojasnil staro modrost ameriške politike. Guverner na poti do tretjega mandata ničesar ni prepustil naključju in je v kampanjo vložil skoraj 25 milijonov dolarjev, desetkrat več od Nixonove.Ta je kljub temu upala, da bo morda ponovila enega presenečenj znotraj demokratske stranke, ko so liberalni kandidati brez politične preteklosti in s skromnimi kampanjami v zadnjih tednih do obisti pretresli uveljavljene favorite, kot denimo »socialistka« Alexandria Ocasio-Cortez, presenetljiva newyorška kandidatka za zvezni kongres.

image
Cuomo in Nixon sta izmenjala vrsto bodic, toda aktivistak in igralka je guvernerja prisilila k precej bolj levi predvolilni politiki, kot si je sam želel. FOTO: Reuters
Nixonova si je želela, da bi podobna energija izničila anketne napovedi, po katerih je kar 63 odstotkov demokratov podpiralo tretji mandat guvernerja. Toda včeraj v Astorii še zdaleč ni kazalo, da se obeta še en manjši čudež, saj je tudi Daniel Areso, razmeroma mlad volivec, ki mu je Nixonova sicer zelo všeč, volil za Cuoma. »Podpiram njene zamisli, precej bolj napredne so, toda tokrat sem se odločil za izkušnje. Cuomo je zrel politik,« je pojasnil izbor. Podobno je razmišljal tudi William Carell, možakar v sedemdesetih je podaril, da si želi izkušenega politika, »nekoga z leti izkušenj, ne le z letom ali dvema«. Starejša gospa, ki se je nezaupljivo predstavila kot Diane, očitno ne gleda veliko televizije, saj je dejala, da ne pozna Nixonove in je glasovala za guvernerja, ker je »povsem zadovoljna z njim«.
 

Senca iz Washingtona


Večina Newyorčanov ima precej nelaskavo mnenje o someščanu v Beli hiši.
Novopečena političarka je udrihala po tekmecu, da je kriv za vse slabše razmere na mestni podzemni železnici in z iskrivimi prijemi v kampanji skušala pritegniti predvsem pozornost osmih milijonov meščanov Velikega jabolka. Cuomo, ki prihaja iz politične družine, je konec sedemdesetih pomagal kampanji očeta in kasneje guvernerja Maria Cuoma v županski tekmi z Edom Kochom. Takrat se je na ulicah pojavil plakat »Volite Cuomo, ne homo«, ki je namigoval na istospolno usmerjenost župana, vsi pa so sumili Andrewa. Nixonova, ki je poročena s Christino Marinoni, je po napadu Cuomove podpornice, da je »nekvalificirana lezbijka«, pograbila priložnost in dejala, da je njeno novo geslo »Volite homo, ne Cuomo«.

image
Odnos zelo veliko Newyročanov do Donalda Trumpa meji na odkrito mržnjo, mnoge je spodbudil, da so se začeli ukvarjati s politiko. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Včeraj je dobila glas Donne, starejše temnopolte Newyočanke, ki sprva ni želela povedati, koga je podprla, nato pa s pomenljivim nasmehom dejala, da ima raje svežino. Donna vedno odhaja na volitve, saj so te po njenih besedah še posebej pomembne za manjšine, ki se soočajo s težkimi razmerami. Splošno poudarjanje pomembnosti izkušenj je mogoče pojasniti z »resnostjo razmer«, kot predsedovanju someščana Donalda Trumpa pravi Daniel Areso. »Sedanje razmere niso normalne, ljudje so vznemirjeni, mnogi, ki prej niti volili niso, se sedaj ukvarjajo s politiko,« je dejal. Diane je bila bolj neposredna, na vprašanje, kaj naj Cuomo naredi za boljše življenje, je med smehom dejala, naj »razpiše nove predsedniške volitve, začne z odstavitvijo Trumpa, ga ustreli, karkoli, samo da začnemo znova...«