Slovaškega poslovneža oprostili naročila umora Jana Kuciaka

Slovaško sodišče je poslovneža Mariána Kočnerja, obtoženega naročila umora novinarja, spoznalo za nedolžnega.
Fotografija: Slovaški poslovnež, obtožen naročila umora novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke, je bil spoznan za nedolžnega. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Odpri galerijo
Slovaški poslovnež, obtožen naročila umora novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke, je bil spoznan za nedolžnega. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters

Več kot dve leti in pol po umoru slovaškega raziskovalnega novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnírove je v četrtek dopoldne Specializirano kriminalno sodišču v Pezinoku Mariána Kočnerja, poslovneža, osumljenega naročila umora novinarja, in pomočnico pri organizaciji umora Aleno Zsuzsovo spoznalo za nedolžna. Po mnenju sodišča namreč ni bilo dovolj dokazov, da bi ju nedvomno lahko prepoznali za kriva naročila umora. 

Za krivega pa je bil spoznan Tomáš Szabó, ki je po mnenju sodišča pri izvedbi umora sodeloval z nekdanjim vojakom Miroslavom Marčkom. Obsojen je bil na 25 let zapora, dve leti več od Marčka, ki je takoj priznal, da je ustrelil novinarja in njegovo zaročenko ter se izpovedal še nepovezanega umora slovaškega poslovneža Petra Molnárja leta 2016. Obsojen je bil aprila letos. Že pred časom je bil zaradi posredovanja pri umoru na 15 let zapora obsojen Zoltán Andruskó. Dejanje je priznal in sodeloval s preiskovalci.



Milijonar Marián Kočner je bil kot osumljeni naročnik aretiran konec septembra 2018. Nedolgo pred umorom je namreč zaradi razkritij o utajah davkov grozil Kuciaku in njegovi družini, bremenilo pa ga je tudi več pričevanj in kodirana sporočila o nadzorovanju novinarjev. Med preiskavo so odkrili tudi, da je Kočner oblikoval korupcijsko mrežo, s katero je nadzoroval številne sodnike, tožilce in politike. Kljub temu je bil Kočner obsojen na le 5000 evrov denarne kazni zaradi nelegalnega posedovanja orožja, med preiskavo so namreč na njegovem domu našli naboje. Kljub temu bo Kočner ostal za zapahi, saj je bil v drugem, nepovezanem procesu obsojen na 19 let zaporne kazni zaradi ponarejanja. 

Tožilstvo se na sodbo lahko pritoži. Starši obeh ubitih, ki so sodno dvorano zapustili, še preden je sodnica Ružena Sabová sodbo prebrala do konca, so že napovedali, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.



Pred Kočnerjem je bil v zvezi z umorom aretiran italijanski, z mafijo povezani poslovnež Antonino Vadalà, vendar ga je policija zaradi premalo dokazov izpustila. Kmalu nato je bil ponovno aretiran in zaradi trgovine z drogo predan Italiji.

V času umora le 27-letni raziskovalni novinar Ján Kuciak je pred smrtjo razkrival zlasti davčne utaje in goljufije ter prisvajanja evropskih kohezijskih sredstev, s katerimi so na Slovaškem bogateli poslovneži, povezani z italijansko mafijsko skupino 'Ndrangheta in s slovaško socialdemokratsko stranko.

Kuciakov umor je sprožil množične proteste. FOTO: David W. Cerny/Reuters
Kuciakov umor je sprožil množične proteste. FOTO: David W. Cerny/Reuters


Najmnožičnejši protesti v zgodovini samostojne Slovaške so po Kuciakovemu umoru odnesli več ministrov in socialdemokratskega premiera Roberta Fica ter zapečatili poraz socialdemokratov tako na predsedniških kot na parlamentarnih volitvah. Po oprostilni sodbi se bodo protesti najverjetneje ponovili. 

Slovaška predsednica Zuzana Čaputova, ki je na volitvah zmagala na krilih protestov kot nasprotnica korupcije, je obiskala majhen spomenik Kuciaku in Kušnirovi v Bratislavi in dejala, da jo je sodba šokirala, a da odločitev sodišča spoštuje. Premier Igor Matovič pa je na facebooku zapisal, da se »očitna načrtovalca umora poskušata izmuzniti iz krempljev pravice« in dodal, da upa, da ju bo pravica nazadnje vendarle doletela. 

Preberite še:

Komentarji: