Osumljenka umora Kim Džong Nama na prostosti

Obtožbe proti Indonezijki, ki so jo sumili, da je polbrata severnokorejskega diktatorja poškropila z živčnim strupom, so umaknili.
Fotografija: Siti Aisyah so malezijske oblasti izpustile, njena soobtoženka Vietnamka Doan Thi Huong ostaja za zapahi. Foto Stringer Reuters
Odpri galerijo
Siti Aisyah so malezijske oblasti izpustile, njena soobtoženka Vietnamka Doan Thi Huong ostaja za zapahi. Foto Stringer Reuters

Malezijske oblasti so Siti Aisyah, ki je bila obtožena umora Kim Džong Nama na kualalumpurskem letališču februarja 2017, izpustile na prostost in umaknile obtožbe proti njej.

Kim Džong Nam, odtujeni polbrat severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, je 13. februarja 2017 na letališču čakal, da bi se vkrcal na letalo, ki je iz Kuala Lumpurja letelo v Macau. Približali sta se mu ženski, posnetki varnostnih kamer kažejo, da se je ena z rokami povsem približala njegovemu obrazu. Umrl je na poti v bolnišnico. Pristojni so kasneje ugotovili, da sta ga poškropili s smrtonosnim živčnim plinom VX, ki spada med prepovedana orožja za množično uničevanje.

Indonezijka je zanikala vpletenost v predrzni zločin, ki je osupnil mednarodno javnost, saj je bila menda prepričana, da gre za del televizijske oddaje. S soobtoženko, Vietnamko Doan Thi Huong, trdita, da sta bili prevarani, saj so jima dejali, da bosta nastopili v televizijski potegavščini s skrito kamero, in nista vedeli, da imata v rokah strup.

Siti Aisyah je mislila, da sodeluje v televizijski potegavščini. FOTO: Stringer Reuters
Siti Aisyah je mislila, da sodeluje v televizijski potegavščini. FOTO: Stringer Reuters


Tožilec v primeru je zdaj brez utemeljitve predlagal, da postopek proti Indonezijki ustavijo. »Srečna sem. Nisem pričakovala, da se bo to zgodilo,« je ob odhodu iz sodne dvorane dejala Siti Aisyah, ki bi jo, če bi bila spoznana za krivo, čakala smrtna kazen.

Za zapahi pa je ostala njena soobtoženka, proti kateri ima tožilstvo menda več dokazov.

Severna Koreja zanika kakršnokoli povezavo z umorom, a so štirje moški, ki naj bi ženskama dali sprej in o katerih verjamejo, da so Severni Korejci, prav tako obtoženi. So pa že na dan zločina pobegnili iz Malezije.

Komentarji: