Otok na pragu dolgega poletja

Novi voditelj konservativcev se bo soočil z enako vrsto težav, ki so privedle do padca Therese May.

Objavljeno
12. junij 2019 19.53
Posodobljeno
12. junij 2019 19.53
Brez sprememb parlamentarne aritmetike se bo novi voditelj konservativcev, tudi Boris Johnson, naletel na enako vrsto težav, ki so privedle do padca Therese May. FOTO: Reuters
Nekdanji britanski zunanji minister in vodja referendumske kampanje za izstop iz EU Boris Johnson je skupaj s svojimi političnimi strategi prišel do zaključka, da je grožnja s kaotičnim brexitom najboljši možen način, kako prestopiti prag Downing Streeta 10. Ali je bila njegova odločitev pravilna ali ne, bo že jutri pokazal prvi krog glasovanja v tekmi za naslednika Therese May na položaju voditelja konservativne stranke. Od desetih kandidatov bo izločen vsaj eden, jutrišnjemu krogu pa bosta sledila še vsaj dva. Cilj stranke je končati postopek izbire do sredine prihodnjega meseca.

Analitiki pripisujejo Johnsonu najboljše možnosti, da tekmo konča na samem vrhu, sodeč po analizi volilnih preferenc, ki jo je opravila družba Comres, pa je tudi daleč najbolje pozicioniran kandidat za vodenje stranke v primeru razpisa predčasnih parlamentarnih volitev. Na volitvah bi konservativci pod njegovim vodstvom osvojili več kot trikrat toliko poslanskih mandatov kot opozicijski laburisti, njihova večina pa bi v 650-članskem spodnjem domu parlamenta znašala 395 glasov.
 

Johnson in njegovi približki


Nobeden od Johnsonovih tekmecev, sodeč po analizi, ni sposoben osvojiti takšne količine mandatov, nekateri manj znani, kot je minister za mednarodni razvoj Rory Stewart, ki je del otoške javnosti v zadnjih dneh očaral z zrelostjo svoje kampanje, pa bi konservativce obsodili na življenje na politični margini.

Stewart, ki po svojih političnih pogledih nekatere celo spominja na mladega Johnsona, seveda ne bo postal voditelj stranke, ampak bo ta čast pripadla tistemu, ki bo lahko na najboljši možen način nevtraliziral grožnjo, ki jo torijcem predstavlja evroposlanec Nigel Farage s svojo protestno stranko Brexit. Toda cena za uničenje Faragea bo visoka, zlasti če bo prišla v obliki izstopa iz EU brez dogovora.

image
Cena za uničenje Nigela Faragea bo visoka, zlasti če bo prišla v obliki izstopa iz EU brez dogovora. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls

 

Nova preložitev nesprejemljiva


Brexit brez dogovora, kot je Johnson potrdil med uradnim začetkom svoje kampanje za voditelja torijcev, mora biti kredibilna alternativa, tako stranka kot država pa morata biti pripravljeni nanj, če do 31. oktobra pogajanja z EU ne prinesejo boljše rešitve.

»Samo če bomo imeli pogum za to [da izstopimo brez dogovora], bomo lahko prepričali Bruselj in na koncu dobili dogovor, ki ga potrebujemo,« napoveduje Johnson, ki pa hkrati opozarja, da kakršna koli nova preložitev brexita ne bi bila sprejemljiva in bi pomenila »poraz« tako v moralnem kot v političnem smislu. Noč čarovnic je zanj torej zadnji sprejemljivi rok za uresničitev brexita.
 

Skeptična stranka, skeptična javnost


Pot do uresničitve Johnsonih načrtov ne bo lahka. Brez sprememb parlamentarne aritmetike se bo novi voditelj konservativcev – kdor koli že bo – soočil z enako vrsto težav, ki so privedle do padca Therese May, za povrh pa še s skeptično otoško javnostjo, ki bo želela videti dokaze o tem, da je država dejansko pripravljena na kaotični scenarij.

Do sedaj je lahko videla le dokaze, ki pričajo o nasprotnem. Na dan uradnega začetka Johnsonove kampanje je Financial Times, najverjetneje ne po naključju, objavil interni vladni dokument, v katerem piše, da Združeno kraljestvo ni pripravljeno na brexit brez dogovora in da bi samo kopičenje ustreznih zalog zdravil in medicinskih pripomočkov trajalo vsaj do božiča.