Število smrti zaradi koronavirusa v Italiji preseglo 2500

V minulih 24 urah je umrlo 345 ljudi, število okuženih se je povzpelo na 26.062. Novih okužb je 2.989. V Bergamu prostih postelj v intenzivni negi ni več.
Fotografija: Bolnišnica papeža Janeza XXIII v Bergamu. V mestu so vse postelje v intenzivni negi zasedene. FOTO: Piero Cruciatti/AFP
Odpri galerijo
Bolnišnica papeža Janeza XXIII v Bergamu. V mestu so vse postelje v intenzivni negi zasedene. FOTO: Piero Cruciatti/AFP

Ena ura popoldne je edini del v dnevu, ko v oddelku intenzivne nege v milanski polikliniki San Donato v boju proti smrti zaradi okužb s koronavirusom nastopi premor. Na tem oddelku je prostora za 25 kritično bolnih, vsi so v anesteziji, dihajo s pomočjo aparatov.

Njihovi zdravniki si ob enih vzamejo čas za klice njihovim sorodnikom, poroča Reuters. Čas za kosilo ob enih je bil do izbruha epidemije čas obiskov, zdaj, ko je covid-19 v Italiji vzel več kot 2500 življenj, ni več tako. Zdravniki med klici sorodnikom ne želijo zbujati lažnih upov. Vedo, da bo najverjetneje umrla polovica tistih, ki so na intenzivni negi.



Pogreb žrtve koronavirusa v Bergamu. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
Pogreb žrtve koronavirusa v Bergamu. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters




V času širjenja epidemije so potrebe po posteljah na oddelku intenzivne nege vse večje, še zlasti ker bolezen napade dihalne organe. Ko se postelja sprosti, se mora več zdravnikov, specialistov za posamezna področja od anesteziologije do interne medicine, sestati in odločiti, kdo od obolelih jo najbolj nujno potrebuje.

Pomembni kriteriji pri tem so starost pacienta, ali ima še druga obolenja, ali ima družino. »Upoštevati moramo, ali imajo starejši bolniki družine, ki bodo zanje skrbele, ko bodo zapustili intenzivno nego. Kajti potrebovali jih bodo,« je povedal namestnik vodje oddelka Marco Resta

Vse bo še dobro, je zapisano na zastavi na enem izmed milanskih balkonov. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters
Vse bo še dobro, je zapisano na zastavi na enem izmed milanskih balkonov. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters

 

Odločitve, kakršnih ni niti v vojni


V Lombardiji je v sobah za intenzivno nego okoli 800 postelj, v zadnjih tednih pa je takšno oskrbo potrebovalo 1135 ljudi, je povedal vodja oddelka za intenzivno nego Giacomo Grasselli.

»Tudi če nimajo nobene možnosti, moraš pacientom pogledati v oči in reči, da je vse v redu. Laž te uniči,« je dodal Resta. Zdajšnja situacija v Italiji zdravnike, bolnike in njihove družine postavlja pred odločitve, kakršnih ni treba sprejemati niti v vojni, je povedal zdravnik, ki je dejansko nekdanji vojni zdravnik.

Nuni na praznem trgu svetega Petra. V Rimu se izteka prvi teden karantene. FOTO: Crispian Balmer/Reuters
Nuni na praznem trgu svetega Petra. V Rimu se izteka prvi teden karantene. FOTO: Crispian Balmer/Reuters


Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: