Padel je tudi K2 - Poljak uspešno presmučal slovito »divjo« goro

22. julij 2018 se bo z zlatimi črkami za vedno zapisal v zgodovino svetovnega alpinizma.
Fotografija: Sloviti K2 padel. FOTO: Andrzej Bargiel
Odpri galerijo
Sloviti K2 padel. FOTO: Andrzej Bargiel

Katmandu - 30-letnemu Poljaku Andrzeju Bargielu je uspel podvig, ki se je mnogim zdel nemogoč. Kot prvi na svetu je uspešno presmučal tako imenovano »divjo« goro, sloviti in izjemno zahtevni K2. 

22. julij 2018 se bo tako z zlatimi črkami za vedno zapisal v zgodovino svetovnega alpinizma. 8611 metrov visoki K2 je v preteklosti zahteval precej smrtnih žrtev, alpinistov, ki so poskušali uresničiti svoje sanje, a jih gora ni spustila k sebi. Poljaka je. 

Poljski plezalec je v Karakorum prispel sredi junija letos in se za aklimatizacijo vzpenjal na pobočjih Gašerbruma II. Ker so bile razmere ugodne, se je z ekipi odpravil na goro vseh gora - K2. 19. julija je prispel v tabor dve, naslednji dan skupaj z Januszem Golabom še v tabor tri na višini 7000 metrov. 

Včeraj se je Andrzej sam odpravil na vrh z namenom, da mu uspe nepredstavljivo. Plezal je v alpskem slogu, brez dodatnega kisika in na vrh stopil ob 11.30. Takoj si je nataknil smuči ter začel zgodovinski spust po številnih serakih, čez zahteven Messnerjevo raztežaj proti smeri, ki sta jo davnega leta 986 preplezala Andrzejeva rojaka Jerzy Kukucka in Tadeusz Piotrowski. Plezalec se je v bazni tabor vrnil okrog 19.30. 



Smučanje s slovite »divje« gore mnogi pojmujejo kot zadnji mejnik v ekstremnem smučanju - mnogi vrhunski plezalci, med njimi lani tudi Slovenec Davo Karničar, so poskušali, a jim ni uspelo. Leta 1998 je Italijan Edmund Joyeusaz smučal z višine 7000 metrov, medtem ko je Hans Kammerlander leta 2001 priplezal na vrh ter smučal dobrih 400 metrov, nato pa odnehal, saj je bil priča smrti korejskega plezalca. 

K2 je resnično smrtonosna gora - leta 2009 je zahtevala življenje italijanskega alpinista Micheleja Faita, leto kasneje sejala smrt tudi v švedski ekipi.

Bargielu je torej uspelo, a so mu ob strani stali vrhunski soplezalci - Piotr Pawlus, Marek Ogien in brat Bartlomiej, ki je bil gonilna sila pri reševanju Škota Ricka Allena z Broad Peaka. Tudi Andrzeju sicer ni uspelo v prvem poskusu - s K2 je poskušal smučati že pred dvema letoma, vendar mu takrat vreme ni bilo naklonjeno, zato je svoj poskus opustil. Začasno.

K2 ni edina češnja na torti, s katero se lahko pohvali Poljak. Uspešno je smučal že z Broad Peaka in Manasluja. 

Portal Planetmountain še piše, da naj bi včeraj na K2 stopilo kar 31 alpinistov, v letošnji sezoni pa skupaj že 63. A ni dvoma, da bo v alpinistični srenji pa tudi širše najbolj odmeval prav Bargielov uspeh.

Komentarji: