Pakistan bo izpustil indijskega vojaškega pilota

Indijski premier pa je bil v prvem odzivu zelo oster. 
Fotografija: Foto Danish Ismail Reuters
Odpri galerijo
Foto Danish Ismail Reuters

Pakistan so izpustil indijskega vojaškega pilota, čigar letalo so sestrelili v sredo. »To je naša mirovna gesta,« je poudaril pakistanski premier Imran Khan. Izpustili ga bodo v petek.



Indijski premier Narendra Modi pa je medtem v svojem prvem odzivu, odkar so se ta mesec ponovno zaostrile razmere s Pakistanom zaradi Kašmirja, pozval Indijce, naj se združijo, »medtem ko skuša sovražnik destabilizirati Indijo«.

Ob tem pa indijski premier ni niti enkrat omenil Pakistana, prav tako se ni odzval na pozive Kana k pogovorom.
Napetosti med jedrskima silama se stopnjujejo, odkar je indijska vojska izvedla letalski napad na položaje islamistične skupine Džaiš e Mohamed na pakistanskem ozemlju. To je bil odgovor na samomorilski napad te skupine na konvoj indijske vojske v Kašmirju sredi februarja, v katerem je bilo ubitih 40 indijskih vojakov.

Incidenti ob t. i. nadzorni črti, ki razmejuje indijski in pakistanski del Kašmirja, so se nadaljevali v sredo, ko so iz New Delhija sporočili, da pogrešajo vojaško letalo in pilota ter da so sestrelili pakistansko vojaško letalo. Pakistan pa je zatrdil, da je sestrelil dve indijski letali in da imajo v ujetništvu enega pilota, ob tem so zanikali, da so v spopadu izgubili eno letalo.

Več držav je obe strani že pozvalo k zadržanosti, med drugim Kitajska, Rusija, ZDA in Evropska unija.

Komentarji: