Papež dvanajstim zapornikom umil noge

Z obredom umivanja nog zapornikom je obudil spomin na Jezusov izraz ponižnosti do apostolov.

Objavljeno
18. april 2019 19.40
Posodobljeno
19. april 2019 07.14
Med obredom je sveti oče nosil predpasnik z napisom: »Ti mi noge umivaš?« FOTO: AFP
STA
STA
Papež Frančišek je na veliki četrtek v zaporu v kraju Velletri petdeset kilometrov južno od Rima opravil obred umivanja nog dvanajstim zapornikom. S tem je obudil spomin na Jezusov izraz ponižnosti do apostolov.

Z umivanjem nog se kristjani na veliki četrtek spominjajo, kako je Jezus to pred zadnjo večerjo storil 12 apostolom in s tem pokazal, da njihov voditelj lahko naredi tudi najbolj ponižno dejanje.


image
Papež je obred umivanja nog na veliki četrtek v Rimu oziroma njegovi okolici obhajal že šestič. FOTO:
V pridigi med mašo je dejal, da si želi, da bi nam to dejanje pomagalo, da bi bili v medsebojnih odnosih bolj podobni služabnikom - bolj prijazni in bratski v služenju. »To je tisto, kar nam govori Jezus in kar nam govori evangelij,« je dejal, kot je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Papež je pokleknil pred vsakega zapornika in jim iz srebrnega vrča polil vodo na desno nogo, jo posušil z belo brisačo ter jo poljubil, preden se je rokoval z zapornikom. Nekateri so nato poljubili papeževo roko.Med obredom je sveti oče nosil predpasnik z napisom: »Ti mi noge umivaš?«, ki mu ga je podaril Francois Ayim iz Misijona upanje in dejavna ljubezen, navaja Radio Vatikan.

V obredu je sodelovalo devet zapornikov iz Italije, eden iz Brazilije, eden iz Slonokoščene obale ter eden iz Maroka.
Mašo so zaključili z izmenjavo daril in ob ploskanju navzočih.

Papež je obred umivanja nog na veliki četrtek v Rimu oziroma njegovi okolici obhajal že šestič. Med drugim je obred izvedel v zaporu za mladoletne, pa tudi v sprejemnem centru za prosilce za azil.