Papež potrdil spolne zlorabe redovnic in napovedal ukrepe

Zlorabe, ki so jih zagrešili duhovniki in škofi, se po besedah papeža Frančiška še vedno dogajajo. »Bi morali narediti več? Da! Hočemo narediti več? Da!«
Fotografija: Papež Frančišek je abudabijskemu princu šejku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu izročil dokument o bratstvu. FOTO AFP
Odpri galerijo
Papež Frančišek je abudabijskemu princu šejku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu izročil dokument o bratstvu. FOTO AFP

Papež Frančišek se je po vrnitvi z zgodovinskega obiska v Združenih arabskih emiratih med pogovorom z novinarji dotaknil tudi vse glasnejših opozoril o spolnih zlorabah znotraj cerkvenih zidov. Žrtve so redovnice, storilci pa, kot je povedal papež, »nekateri duhovniki in tudi škofi«.

Naj ne molčijo in prijavijo zlorabe, je že lani pozvala mednarodna zveza vrhovnih redovnih predstojnic in predstojnikov (UIS). Da so redovnice po svetu nemalokrat žrtve znotraj cerkvenih zidov, a iz strahu pred povračilnimi ukrepi molčijo in tiho trpijo, je prejšnji teden opozorila tudi priloga časnika L’Osservatore Romano (Donne Chiesa Mondo), kjer so zapisali, da so se v zlorabah rojevali otroci, ki jih očetje v duhovniških oblačilih niso priznali, ali pa so bile ženske prisiljene narediti splav. Prva poročila je menda Vatikan prejel že v 90. letih prejšnjega stoletja, in sicer so prihajala iz afriških držav. Urednica priloge Lucetta Scaraffia je opozorila, da poglavje zatiranja žensk v Cerkvi nikoli ne bo zaključeno, če bo Vatikan še naprej ignoriral problem.



Papež Frančišek je v odgovoru na očitke dejal, da je tovrstne primere zlorab najti povsod, a da so v določenih regijah in cerkvenih skupnostih bolj pogosti. V osrčju težave je, kot pravi, prepričanje, da so ženske drugorazredne. »Mislim, da se še vedno dogaja, saj to ni nekaj, kar bi preprosto izginilo. Prav nasprotno,« je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Vatikan si menda že dolgo časa prizadeva, da se tovrstne zlorabe ne bi dogajale, iz svojih vrst pa so že izključili nekaj duhovnikov. »Nočem slišati, da Cerkev nima tovrstnih problemov, saj jih ima. Bi morali narediti več? Da! Hočemo narediti več? Da!« je odgovoril.

Papež na poti na letalo po tridnevnem obisku v Združenih arabskih emiratih. FOTO AFP
Papež na poti na letalo po tridnevnem obisku v Združenih arabskih emiratih. FOTO AFP


Njegov predhodnik Benedikt je bil po poročanju BBC zaradi spolnih zlorab prisiljen ukrepati tudi tako, da je razpustil celotno skupnost redovnic, kjer so zlorabe prerasle v suženjstvo, tudi spolno. Šlo je za redovniški red v Franciji, ki ga je Ratzinger še kot kardinal poskušal vzeti pod drobnogled, a so mu to preprečili. Kmalu zatem, ko je beli dim iz dimnika na strehi Sikstinske kapele naznanil njegovo izvolitev, je ponovno odprl preiskavo in skupnost naposled razpustil.

Zadnja javno odmevna zgodba o zlorabah je septembra lani prišla iz indijske zvezne države Pandžabi, kjer je menda škof Franco Mulakkal med letoma 2014 in 2016 večkrat posilil redovnico. Domnevna žrtev je o posilstvih prvič spregovorila junija, a je policija škofa začela zasliševati šele septembra, potem ko so zaradi neodzivnosti pristojnih druge redovnice in njihovi podporniki javno zahtevali ukrepanje. Papež je Mulakkala suspendiral dan pred aretacijo. Preiskava še poteka, škofa, ki je začasno razrešen svojih dolžnosti, pa so pogojno izpustili na prostost.
 

O bratstvu in miru


Papež je o zlorabah redovnic spregovoril na poti iz zgodovinskega obiska v Združenih arabskih emiratih, ki ga je po treh dneh zaključil z mašo, katere se je udeležilo 170.000 vernikov. Njegov obisk države, ki velja za zibelko islama, so spremljali pozivi k miru in spoštovanju človekovih pravic vseh. »Veselim se družb, v katerih imajo ljudje različnih prepričanj enake državljanske pravice in kjer jim te niso kratene, razen v izrednih razmerah,« je povedal. Po podatkih spletnega portala CIA World Factbook muslimani predstavljajo približno 75 odstotkov celotnega prebivalstva – velika večina (85 odstotkov) so suniti, preostali delež pretežno predstavljajo šiiti – približno devet odstotkov populacije so kristjani.

Maše se je udeležilo okoli 170.000 ljudi. FOTO AFP
Maše se je udeležilo okoli 170.000 ljudi. FOTO AFP


Papež je obisk označil kot »velik korak naprej« v dialogu z islamom, v odnosu, ki mora še naprej zoreti in dozoreti. V izjavi o »bratstvu za svetovni mir«, ki ga je v ponedeljek podpisali s šejkom Ahmedom al Tajebom, velikim imamom univerze Azar, ki velja za eno najprestižnejših sunitskih izobraževalnih središč, sta se med drugim zavzela za svobodo verovanja, promocijo kulturne strpnosti, zaščito krajev bogoslužja in priznavanje državljanskih pravic vsem pripadnikom manjšin. Obsodila sta vsakršno obliko terorizma in uničevanja. »To je dokument, ki je nastajal skoraj eno leto, z napredovanjem, z nazadovanjem, z molitvijo … Zatem je zorel, malo v zaupnosti, tako da se ne bi 'otrok' predčasno rodil. Torej, da bo zrel,« je po navedbah Vatican news povedal papež.

Komentarji: