Papež se ni hotel odzvati na pismo o zlorabah

»Pozorno preberite dokument in ga sami sodite. Izrekel ne bom niti besede,« je dejal papež, ko so ga povprašali o pismu nadškofa Carla Marie Vigana. 
Fotografija: Papež Frančišek med pogovorom z novinarji na letalu FOTO: Gregorio Borgias/AP
Odpri galerijo
Papež Frančišek med pogovorom z novinarji na letalu FOTO: Gregorio Borgias/AP

Papež Frančišek se ni hotel odzvati na trditve nekdanjega vatikanskega diplomata, ki ga je pozval, naj odstopi.

Nadškof Carlo Maria Viganò ga je obtožil, da je papež že najmanj pet let vedel za spolne zlorabe ameriškega kardinala, a je šele prejšnji mesec sprejel njegov odstop. Viganò, nekdanji nuncij v Washingtonu, je v pismu zapisal, da je papežu že leta 2013 povedal, da je kardinal Theodore McCarrick obtožen spolnih zlorab mlajših duhovnikov in pripravnikov v duhovniški poklic. »Vedel je, da je pokvarjen, a je to prikrival do konca,« je o papežu dejal Viganò.

»Papež Frančišek mora biti prvi, ki postavi dober zgled za kardinale in nadškofe, ki so prikrivali McCarrickove zlorabe, in mora odstopiti,« je prepričan Viganò, ki pa, kot navajajo tuji mediji, ni podal niti enega dokaza, da se je junija 2013 srečal s papežem in mu povedal za zlorabe.

Papež se je z vprašanji o teh navedbah seznanil na letalu, ko se je vračal iz Irske. Dejal je, da ne bo o 11-stranskem pismu rekel niti besede. »Pozorno preberite dokument in ga sami sodite. Izrekel ne bom niti besede. Mislim, da izjava govori sama zase,« je dejal papež.

BBC navaja, da se glede na trenutek objave pisma, ko je papež na Irskem govoril tudi o spolnih zlorabah, postavljajo vprašanja, ali se papež srečuje s koordiniranim napadom tradicionalistov v cerkveni hierarhiji. »Imate dovolj novinarskih izkušenj za sklepanje. Ko bo preteklo malo več časa in boste imeli neke sklepe, bom morda spregovoril,« je novinarjem na krovu letala dejal papež.

Na obtožbe se ni hotel odzvati. FOTO: Gregorio Borgias/AP
Na obtožbe se ni hotel odzvati. FOTO: Gregorio Borgias/AP


Na Irskem papež prosil odpuščanja


Pri maši v Dublinu je papež prosil za odpuščanje od vseh, ki so trpeli zlorabe cerkvenih voditeljev. Irska katoliška cerkev se je v preteklosti ukvarjala z razkritji pedofilskih duhovnikov in spolnih zlorab v cerkvenih sirotišnicah ter izkoriščanju žensk v skrbniških centrih. Prvega dne dvodnevnega obiska se je papež srečal z osmimi žrtvami, ki jim je po poročanju medijev dejal, da vidi spolne zlorabe kot največjo umazanijo cerkve.

Preberite še:

Komentarji: