Papeževi obiski v Sloveniji

Papež Janez Pavel II. je v času svojega pontifikata dvakrat obiskal Slovenijo. Prvič je bil na obisku maja 1996, ko je daroval svete maše v Ljubljani, Postojni in Mariboru.

Objavljeno
01. april 2005 18.59
Ljubljana - Papež Janez Pavel II. je v času svojega pontifikata dvakrat obiskal Slovenijo. Prvič je bil na obisku maja 1996, ko je med tridnevnim obiskom daroval svete maše v Ljubljani, Postojni in Mariboru, drugič pa 19. septembra 1999, ko je v Mariboru za blaženega razglasil škofa Antona Martina Slomška.

Poglavar rimskokatoliške cerkve, papež Janez Pavel II., je prvi dan prvega obiska v Sloveniji obiskal Brezje, sešel se je z gostiteljem, tedanjim predsednikom Milanom Kučanom, v ljubljanski stolnici pa se je srečal s slovenskimi duhovniki, redovniki in redovnicami. 18. maja 1996, na svoj 76. rojstni dan, je na Stožicah daroval evharistično bogoslužje, posvečeno 1250-letnici krščanstva na Slovenskem, popoldne pa se je v Postojni srečal z mladimi.

"Papež 'ma vas rad"

Slovenci se bomo papeža Janeza Pavla II. in njegovega obiska v Postojni spomnili tudi po legendarnem stavku "Papež ma vas rad", ki se je ljudem vtisnil v srca. Svoje tridnevno apostolsko potovanje po Sloveniji je papež sklenil s pastoralnim obiskom mariborske škofije.

Papežev prvi obisk v Sloveniji je imel tudi zgodovinski poudarek, saj je poleg tega, da je sovpadel s 1250. obletnico začetka krščanstva na Slovenskem, zaznamoval tudi 1200. obletnico Oglejsko-čedadske sinode, ki je postavila temelje misijonarstva - pastoralnega dela med Slovenci, ki so živeli južno od Drave. Slovenija je leta 1996 praznovala tudi 1000. obletnico Brižinskih spomenikov, najstarejšega slovenskega religioznega in kulturnega dokumenta in hkrati prvega katekistično-liturgičnega besedila v slovenskem jeziku.

Med slovesno mašo na Betnavi v Mariboru je sveti oče 19. septembra 1999 razglasil škofa Antona Martina Slomška za prvega slovenskega blaženega, 24. september, dan njegove smrti, pa za obhajanje Slomškovega godu. Postopek za Slomškovo beatifikacijo je trajal dobrih sedemdeset let, končan pa je bil 3. julija 1999. Kasneje je papež v mariborski stolnici molil ob Slomškovem grobu ter nagovoril predstavnike slovenske sinode, med zbranimi pa so bili tudi rektorji univerz iz Srednje Evrope, ki so se udeležili praznovanja 140-letnice začetkov visokega šolstva v Mariboru, ter nekateri predstavniki slovenskega političnega življenja.

Sveti sedež je med prvimi priznal samostojno Slovenijo

Sveti sedež je januarja 1992 med prvimi priznal samostojno Slovenijo. Na obisku pri papežu je bil februarja 1993 na prvem uradnem obisku v tujini tedanji slovenski predsednik Milan Kučan, ki je svetega očeta skupaj z delegacijo obiskal tudi leta 1996. Med slovenskimi politiki, ki so se srečali s svetim očetom, je bil tudi takratni premier Andrej Bajuk, ki se je na obisku v Vatikanu mudil leta 2000. Nazadnje sta papeža lani obiskala tedanji premier Anton Rop in predsednik državnega sveta Janez Sušnik.