Parlament za premiera ni izglasoval Pedra Sáncheza

Odločilno bo četrtkovo drugo glasovanje, za imenovanje bo prvi mož socialistov potreboval več glasov za kot proti.
Fotografija: Vršilec dolžnosti predsednika španske vlade Pedro Sánchez danes ni dobil dovolj podpore za še en premierski krog. Foto AFP
Odpri galerijo
Vršilec dolžnosti predsednika španske vlade Pedro Sánchez danes ni dobil dovolj podpore za še en premierski krog. Foto AFP

Prvi poskus investiture socialista Pedra Sáncheza je po pričakovanjih spodletel. Sedeminštiridesetletnega vršilca dolžnosti predsednika španske vlade je danes podprlo le 124 poslancev. Za imenovanje v prvem krogu bi potreboval absolutno večino, torej 176 glasov v fragmentiranem parlamentu. Drugo glasovanje bo v četrtek.

Proti so, kot so napovedali, glasovali v konservativni Ljudski stranki (PP), liberalni Ciudadanos (Državljani) in skrajno desni Vox. Poslanci levičarske formacije Unidas Podemos, s katero se socialisti (PSOE) tik pred zdajci pogovarjajo o oblikovanju morebitne manjšinske vlade, so se za zdaj vzdržali. Njihovo odločitev je, so poudarili, mogoče razumeti kot gesto pripravljenosti na sodelovanje. »Do zadnjega trenutka bomo čakali PSOE, da bi imeli koalicijsko vlado, ampak čas se izteka in PSOE se mora zganiti,« je za El Mundo dejal vir iz stranke.


Brez tradicije koalicijske vlade


Španija v nasprotju z nekaterimi drugimi evropskimi državami nima tradicije koalicijske vlade. Opotekajoče in zadržano sestavljanje vlade je naposled povezano z desetletji prevlade dveh strank, ki je zaznamovala obdobje po padcu frankizma in v katerem so si podajali oblast socialisti (PSOE) in konservativci. Gospodarska kriza in korupcijski škandali, v katere je bila vpletena PP, pa tudi PSOE, so na volitvah leta 2015 odprli parlamentarna vrata stranki iz gibanja Indignados –​ Podemos – in liberalnim Državljanom, ki sta prvič resneje ogrozili dvostrankarski sistem. Desni pol se je še razdrobil na aprilskih predčasnih volitvah, ko je 24 sedežev dobila skrajno desna Vox. Takrat so prepričljivo zmagali socialisti, a so bili s 123 poslanci daleč od absolutne večine.

Prvi mož Unidas Podemos Pablo Iglesias. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Prvi mož Unidas Podemos Pablo Iglesias. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Po treh mesecih pogovorov brez sprejemljivih predlogov se je v soboto zdelo, da si PSOE in Unidas Podemos želita oblikovati koalicijsko vlado, a se je domnevno ponovno zapletlo pri delitvi mest. Po poročanju El Paísa so bili menda socialisti morebitnemu koalicijskemu partnerju pripravljeni prepustiti le položaj podpredsednika vlade brez resnejših kompetenc in nekaj manj pomembnih ministrstev.

Kako velika so razhajanja med strankama, se je pokazalo med razpravo o investituri. Prvi mož formacije Unidas Podemos Pablo Iglesias je večkrat poudaril, da ne bodo privolili v zgolj dekorativno vlogo. Zmotilo ga je tudi socialistovo »dvorjenje« poslancem največjih desnih strank – PP in Državljanom –, naj se namesto napovedanega glasu proti vzdržijo, s čimer bi mu v drugem krogu olajšali ponovno imenovanje. Sánchez, ki je večkrat pozval, naj Unidas Podemos omogoči investituro, tudi če ne bodo dosegli sporazuma, je opomnil Iglesiasa, naj obrzdajo pričakovanja, češ da tudi z njihovo podporo morebitna koalicija ne bi imela parlamentarne večine (165 poslancev).

Parlament bo o Sánchezovem imenovanju ponovno odločal v četrtek. Nekdanji košarkar in oče dveh hčera bo takrat pred na videz lažjo nalogo, saj bo potreboval »le« več glasov za kot proti. V Republikanski levici Katalonije, v parlamentu ima 14 poslancev, so vzdržanje na drugem glasovanju pogojili s paktom med socialisti in Unidas Podemos. Vzdržali naj bi se tudi v Baskovski nacionalistični stranki (PNV).

​PSOE in Unidas Podemos imata naposled do četrtka čas, da zbližata stališči in dosežeta dogovor, od česar bo najverjetneje odvisno, ali bo Sánchez odtekel še en premierski krog.

Preberite še:

Komentarji: