Parlament za nov odlog brexita in proti predčasnim volitvam

Britanski premier: Opozicija se boji poraza

Objavljeno
04. september 2019 20.57
Posodobljeno
04. september 2019 22.54
Boris Johnson med današnjim odgovarjanjem na vprašanja britanskih poslancev. Foto Afp
Britanski parlament je po pričakovanjih potrdil opozicijski zakon, ki od konservativne vlade Borisa Johnsona zahteva, da zaprosi za nov odlog izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije in s tem vnaprej izključi možnost brexita brez dogovora, čeprav je premier že vnaprej napovedal, da njegova vlada tega ne bo storila.

Po sprejetju dopolnil k zakonu je parlament zvečer zavrnil tudi vladni predlog za razpis predčasnih volitev. Britanski premier se je na odločitev poslancev odzval z izjavo, da je Jeremy Corbyn »postal prvi vodja opozicije v zgodovini države, ki je zavrnil povabilo k razpisu volitev«. Johnson je dodal, da lahko samo ugiba o njegovih razlogih za takšno odločitev, »a očitni zaključek, ki ga lahko povlečem, je, da ne verjame v to, da lahko zmaga«.

Premier verjame, da je v sedanjem položaju, ko parlament poskuša na vsak način blokirati delo vlade, razpis predčasnih volitev edini mogoč izhod iz slepe ulice. To je v intervjuju, ki ga objavljamo na Delo.si, poudarila tudi Gisela Stuart, nekdanja laburistična poslanka in eden ključnih obrazov referendumske kampanje za brexit.