Pet milijonov dolarjev za Mihaela Karnerja

Ameriško zunanje ministrstvo je razpisalo nagrado za informacije, na podlagi katerih bi lahko aretirali Mihaela Karnerja, domnevnega kralja steroidov.
Fotografija: Mihael Karner. FOTO: arhiv Dela
Odpri galerijo
Mihael Karner. FOTO: arhiv Dela

Ameriško zunanje ministrstvo je razpisalo nagrado do pet milijonov dolarjev za informacije, na podlagi katerih bi lahko aretirali oziroma obsodili Mihaela Karnerja, znanega kot kralja steroidov. ZDA ponujajo do pet milijonov dolarjev nagrade tudi za Alenko in Matevža Karnerja. Skupaj za omenjene tri torej do 15 milijonov.

Potem ko so ga Mihaela leta 2011 v Avstriji aretirali zaradi preprodaje anabolnih steroidov po vsem svetu, so ZDA zahtevale njegovo izročitev. Tam mu je grozilo štirideset let zaporne kazni, a je avstrijsko sodišče v zadnjem trenutku preprečilo izročitev. Karner je plačal varščino in se vrnil v Slovenijo.

Karner je po navedbah ameriških organov domnevno odgovoren za proizvodnjo in distribucijo več sto tisoč enot odmerka anaboličnih steroidov v ZDA. V sodelovanju z ženo Alenko in bratom Matevžem Karnerjem je menda v okviru organizacije Karner prek proizvajalcev, trgovcev na debelo in prevoznikov s sedeži v več tujih državah nadziral proizvodnjo in distribucijo steroidov.

Poleg tega organizacija Karner, kot navajajo, nadzira več kot 200 spletnih strani za promocijo in distribucijo steroidov. Karnerjeva organizacija uporablja zapleteno shemo korporativnih lupin in povezanih bančnih računov za prenos nezakonitih prihodkov, ki jih prejmejo prek različnih plačilnih načinov, vključno z Western Union/MoneyGram, bančnih nakazil na banko in s kreditnimi karticami.



Jutri bosta regionalni direktor ameriškega urada za boj proti drogam (DEA) Kevin Scully in ameriški tožilec za okrožje Massachusetts Andrew Lelling predstavila program nagrad za podatke o narkotikih (NRP). Ta ameriška pobuda predvideva visoka denarna izplačila za podatke o trgovcih z drogami. Med drugim bosta predstavila omenjeni razpis nagrade NRP za podatke o slovenskih trgovcih z drogami Mihaelu, Alenki in Matevžu Karnerju.

Preberite še:

Komentarji: