Piñera si želi oblikovati novo vlado

V želji po normalizaciji razmer je čilski predsednik prav tako napovedal preklic izrednih razmer s policijsko uro.

Objavljeno
26. oktober 2019 17.36
Posodobljeno
26. oktober 2019 18.56
Protesti v Čilu so zahtevali nekaj manj kot dvajset življenj. FOTO: Martin Bernetti/AFP
Ka. M.
Ka. M.
Po tem, ko se je na protivladni demonstraciji v čilski prestolnici Santiago včeraj zbralo približno milijon ljudi, je čilski predsednik Sebastián Piñera k odstopu pozval svoj ministrski kabinet.

Poziv ministrov k odstopu je po besedah Piñere odgovor na sporočilo včerajšnjih demonstracij, ki niso potekale le v prestolnici, temveč tudi drugod po državi, in na katerih so Čilenci vnovič zahtevali dostojnejše življenjske pogoje, bolj solidarno družbo. V želji po normalizaciji razmer je prav tako napovedal preklic minuli konec tedna uvedenih izrednih razmer s policijsko uro ter predlagal spremembe, kot so povišanje pokojnin in plač ter znižanje cen zdravil.

image
Zaradi množičnih demonstracij so včerajšnji dan v Čilu oklicali za »zgodovinski«. FOTO: Pedro Ugarte/AFP


Spomnimo, protesti študentov zaradi povišanja cen javnega prevoza so pred slabima dvema tednoma k mobilizaciji spodbudili na tisoče ljudi vseh generacij, ki težko shajajo zaradi visokih življenjskih stroškov in (pre)nizkih plač. Bolj ali manj množično obiskane shode po državi spremlja nasilje. Življenje je izgubilo nekaj manj kot dvajset oseb, za red na ulicah pa prvič po letu 1990, ko se je zaključila diktatura Augusta Pinocheta, skrbi vojska. Po navedbah naših virov se represija v Čilu stopnjuje, pogrešanih pa je več kot 100 oseb.