Pirati izpustili posadko ladje Glarus s slovenskim kapitanom

Kot so sporočili z Generalne policijske postaje v Ljubljani, so vsi člani posadke že v Švici, v prihodnjih dneh se bodo vrnili k svojim družinam.
Fotografija: Slovenskega kapitana ladje Glarus so pirati 23. septembra ugrabili s še enajstimi mornarji. FOTO: Massoel
Odpri galerijo
Slovenskega kapitana ladje Glarus so pirati 23. septembra ugrabili s še enajstimi mornarji. FOTO: Massoel

Pirati so izpustili pomorščake z ugrabljene švicarske ladje Glarus, med njimi tudi slovenskega kapitana, na svoji spletni strani poroča bosansko-hercegovski časnik Dnevni Avaz, ki se sklicuje na izjavo glavnega sekretarja Sindikata pomorcev Republike Hrvaške Nevena Melvana.

Kot je dodal časnik, je bilo dvanajst mornarjev, ki so jih pirati ugrabili 23. septembra, tedaj že na letališču, kjer so čakali na let iz Nigerije v Švico. Novico je danes prek Twitterja potrdilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. »Hvala vsem na zunanjem ministrstvu RS in vsem drugim, ki ste pripomogli k rešitvi talcev z ladje Glarus v Nigeriji, med katerimi je bil tudi slovenski državljan,« so zapisali.



Pirati so ladjo v lasti švicarske družbe Massoel Shipping napadli 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny, ko je prevažala žito iz Lagosa v Port Harcourt.

Identitete slovenskega državljana, kapitana ladje, na željo svojcev javnosti niso razkrili. Poleg njega je bilo med talci še sedem državljanov Filipinov in po en državljan Hrvaške, BiH, Romunije in Ukrajine.

Da je ugrabljena posadka na varnem, so pravkar sporočili tudi z Generalne policijske postaje v Ljubljani. Vsi člani posadke se nahajajo v Švici, kamor so dopoldne prispeli iz Lagosa. Po podatkih, ki so jih prejeli od švicarskih kolegov, je slovenski državljan v dobrem zdravstvenem stanju.
 
V naslednjih dneh bosta švicarska policija oziroma pristojni švicarski tožilec opravila razgovore z vsemi ugrabljenimi pomorščaki zaradi zbiranja dokazov v predkazenskem postopku zoper neznane storilce, zatem se bodo vrnili k svojim družinam.

Slovenska policija je bila po ugrabitvi 22. septembra v dnevnem stiku s švicarskimi kolegi, ki so preiskovali kaznivo dejanje ugrabitve. V delo se je vključilo več enot slovenske policije, predvsem iz uprave kriminalistične policije.
 

Preberite še:

Komentarji: