V Hochfilznu izmerili več kot štiri metre snega

Avstrija se sooča z debelo snežno odejo, ki povzroča nemalo preglavic. Snežni plaz je zasul hotel v avstrijskem Ramsauu.
Fotografija: Lackenhof am Oetscher, Avstrija FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lackenhof am Oetscher, Avstrija FOTO: AFP

Izredne vremenske razmere, s katerimi se soočajo naši severni sosedje, so še vedno kaotične. Okoli ene ure ponoči se je na območju Ramsaua am Dachstein na višini okoli 2000 metrov utrgal plaz, ki je zadel v stanovanjski blok in hotel. Kot je za Heute sporočila policija, podatkov o poškodovanih za zdaj nimajo. Okoli 60 gostov, ki so bili nastanjeni v hotelu, je bilo evakuiranih. Komisija za plazove je namreč pravočasno prepoznala nevarnost plazu, zato so bili gostje pravočasno na varnem. Materialna škoda je menda precejšnja.

Poškodovani hotel FOTO: Reuters
Poškodovani hotel FOTO: Reuters


Plaz je razbil več oken, zato so bili nekateri prostori hotela napolnjeni s snegom. Območje plazu so preiskali s petimi reševalnimi psi gorske reševalne službe, da ni plaz koga pokopal pod seboj, vendar niso našli nikogar. Plaz je pred seboj odnesel tudi avtobus in več avtomobilov. Aktiviranih je bilo 170 gasilcev.

Plaz je pred seboj odnesel tudi avtobus. FOTO: Reuters
Plaz je pred seboj odnesel tudi avtobus. FOTO: Reuters


Na območju Ramsaua am Dachstein, ki je trenutno nedostopno, saj je plaz zasul tudi cesto, grozi še en plaz, zato je komisija za plazove v stalni pripravljenosti.

Plaz je poškodoval avtomobile. FOTO: Reuters
Plaz je poškodoval avtomobile. FOTO: Reuters


Obilno sneženje je prizadelo številne dele Avstrije, največjo nevarnost pa predstavljajo plazovi. Udeleženci v prometu težav na cesti ne jemljejo resno. »Nekateri precenjujejo svoje zmožnosti in se s tem izpostavljajo smrtni nevarnosti,« opozarja prometna psihologinja pri ÖAMTC Marion Seidenberger. »Herojska miselnost je neprimerna, napačno ocenjeno tveganje, povezano z aroganco, lahko oseba plača z življenjem.«



Plazovi so se ponoči sprožali tudi na Tirolskem, k sreči pa nihče ni bil poškodovan. Številni okraji še vedno niso dostopni.

Lackenhof am Oetscher, Avstrija FOTO: AFP
Lackenhof am Oetscher, Avstrija FOTO: AFP


Vremenska napoved kaže na postopno umirjanje padavin. Le vzhodno od regije Salzkammergut lahko pade še nekaj snega.





V deželi Solnograško so včeraj zaradi velike nevarnosti plazov zaprli eno od glavnih cest, zaradi česar je več kot 41.000 ljudi odrezanih od sveta. Nedostopno je tudi priljubljeno smučarsko letovišče Saalbach-Hinterglemm.

Reitdorf, Avstrija FOTO: Reuters
Reitdorf, Avstrija FOTO: Reuters


V številnih delih Avstrije se gasilci borijo z debelo snežno odejo, kmalu pa lahko nastane nov problem – poplave. Zaradi taljenja snega in dežja se je namreč v zadnjih dveh dneh znatno povečal vodostaj rek v Zgornji Avstriji. Najbolj prizadete so vode na območju Eferdinga.

Komentarji: