Plenković: Za hrvaške državljane ob vstopu v Slovenijo brez sprememb

»Povedali bodo, da gredo v Slovenijo, kam gredo in s katerim razlogom. To bo vse,« meni hrvaški premier.

Objavljeno
03. julij 2020 14.06
Posodobljeno
03. julij 2020 14.45
Plenković je potrdil, da sta se včeraj zvečer pogovarjala z Janšo. FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters
STA
STA
Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal, da ga je v četrtek zvečer poklical njegov slovenski kolega Janez Janša, da bi ga obvestil, da bodo tudi Hrvaško umaknili s seznama varnih držav. Zatrdil je, da odločitev Slovenije ne bo spremenila pogojev za vstop hrvaških državljanov v Slovenijo.

 

»Ne bo nobenih konkretnih operativnih posledic glede tega,« je odgovoril Plenković na novinarsko vprašanje, zakaj je Slovenija umaknila Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav ter ali sta se o tem pogovarjala z Janšo.

Pojasnil je, da ima Slovenija tako kot Hrvaška svoj epidemiološki zavod in epidemiološke strokovnjake in tudi določena merila. Glede na število novookuženih uvrščajo posamezne države v določene razrede, je dejal na današnji sklepni predvolilni novinarski konferenci na sedežu HDZ.

Kaj pravi odlok?


Če je država, denimo Hrvaška, uvrščena na rumeni seznam, lahko iz nje v Slovenijo brez karantene vstopijo le državljani Slovenije in tisti tujci, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče (v kolikor prihajajo iz držav članic EU oziroma schengenskega območja). Za vse druge osebe je ob vstopu obvezna 14-dnevna karantena, razen če sodijo v katerokoli izmed 15 izjem odloka.

 

»De facto avtomatizem«


Plenković je potrdil, da sta se v četrtek zvečer pogovarjala z Janšo, ki ga je osebno poklical po telefonu, preden je bila objavljena vest o spremembi slovenskih ukrepov na mejnih prehodih za preprečitev širitve okužb z novim koronavirusom.

»Gre za de facto avtomatizem glede na število okuženih. V vsakem primeru je po njegovih (Janševih) besedah nekoliko povečano število okuženih tudi v Sloveniji. Tako mi kot tudi Slovenija nadaljujemo z najpomembnejšim sporočilom – higiena, dezinfekcija, distanca,« je povedal.

Na dodatno vprašanje, ali se bo kaj spremenilo za hrvaške državljane, ki nameravajo v Slovenijo, je dejal, da »ne bo«. »Oni bodo povedali, da gredo v Slovenijo, kam gredo in s katerim razlogom. To bo vse,« je odgovoril.