PLO: ZDA zapirajo palestinsko misijo v Washingtonu

Zaprtje misije je posledica nepripravljenosti Palestincev za sodelovanje v mirovnih pogajanjih pod okriljem ZDA, menijo v PLO.
Fotografija: Sedež Palestinske osvobodilne organizacije v Ramali FOTO: Mohamad Torokman/Reuters
Odpri galerijo
Sedež Palestinske osvobodilne organizacije v Ramali FOTO: Mohamad Torokman/Reuters

ZDA so palestinsko vodstvo obvestile, da bodo zaprle njihovo diplomatsko pisarno v Washingtonu, je danes sporočil visoki predstavnik palestinskih oblasti Sajeb Erekat. Korak je obsodil kot še en dokaz politike kolektivnega kaznovanja Palestincev, ki ga izvaja administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Zaprtje palestinske misije v Washingtonu je zadnji v nizu ukrepov, ki jih je proti palestinskim oblastem sprejela Trumpova administracija. Tiskovna agencija AFP opozarja, da ukrep prihaja nekaj dni pred petindvajseto obletnico prvega sporazuma iz Osla med izraelskimi in palestinskimi oblastmi. V PLO so prepričani, da je zaprtje misije posledica nepripravljenosti palestinskih oblasti za sodelovanje v mirovnih pogajanjih pod okriljem ZDA.

»Ameriški predstavnik nas je obvestil o odločitvi o zaprtju palestinske misije v ZDA,« je v izjavi za javnost zapisal Erekat. »Gre za nov oris politike kolektivnega kaznovanja, ki ga Trumpova administracija izvaja proti palestinskemu ljudstvu. Temu je že odvzela finančno pomoč za človekoljubne dejavnosti, tudi na področjih zdravstva in izobraževanja,« je bil kritičen do ZDA, ki so pred kratkim napovedale umik bilateralne denarne pomoči Palestincem v višini dobrih 200 ameriških dolarjev. Iz Bele hiše so v začetku meseca prav tako sporočili, da ne bodo več financirali agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki skrbi za pet milijonov ljudi.

Komentarji: