Po Bahamih Dorian zelo intenziven in nevaren drvi proti Kanadi

Na obalah Halifaxa je povzročil do 20-metrske valove in ruval drevesa.
Fotografija: Bahamske oblasti opozarjajo, da se bo število žrtev najverjetneje bistveno povečalo. FOTO: Loren Elliott/Reuters
Odpri galerijo
Bahamske oblasti opozarjajo, da se bo število žrtev najverjetneje bistveno povečalo. FOTO: Loren Elliott/Reuters

Potem ko je opustošil Bahame, je orkan Dorian, oslabljen na stopnjo post-tropskega ciklona, ponoči dosegel vzhodno obalo Kanade. Kot so sporočili iz tamkajšnjega centra za orkane, je še vedno zelo intenziven in nevaren. Vetrovi trenutno dosegajo hitrosti okoli 150 kilometrov na uro.



Kopno je Dorian dosegel jugozahodno od Halifaxa. Predvidevajo, da bo z uničevalnimi vetrovi in močnimi nalivi pot nadaljeval prek New Brunswicka in Nove Škotske. Na obalah Halifaxa je povzročil do 20-metrske valove in ruval drevesa.

Pred tem je orkan opustošil Bahame, kjer je po zadnjih podatkih zahteval 43 smrtnih žrtev. Bahamske oblasti opozarjajo, da se bo število žrtev najverjetneje bistveno povečalo, saj več sto ljudi, po nekaterih navedbah celo več tisoč, še vedno pogrešajo.

Na Bahamih je Dorian rušil vse pred seboj. FOTO: Loren Elliott/Reuters
Na Bahamih je Dorian rušil vse pred seboj. FOTO: Loren Elliott/Reuters


Več kot 260 prebivalcev opustošenega otoka Abaco je v soboto prispelo v bahamsko prestolnico Nassau. Pred tem so morali na večurno plovbo s trajektom, ki jo je organizirala vlada.

Po navedbah Združenih narodov naj bi na Bahamih pomoč potrebovalo več kot 700.000 ljudi, kar je skorajda celotno prebivalstvo otokov Veliki Baham in Abaco.

Preberite še:

Komentarji: