Po kazenskih carinah za Kitajsko in druge države Trump grozi še WTO

Petkov memorandum zahteva konec statusa držav v razvoju v Svetovni trgovinski organizaciji za države z visoko kupno močjo prebivalstva.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Brendan Smialowski/Afp
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Brendan Smialowski/Afp

New York – Svetovna trgovinska organizacija ne deluje, če najbogatejša država sveta v želji po posebni obravnavi trdi, da je država v razvoju, ameriški predsednik Donald Trump spet napada Kitajsko in njen status v Svetovni trgovinski organizaciji. »Nič več!« Le nekaj dni pred novim krogom ameriško-kitajskih trgovinskih pogovorov v Šanghaju voditelj ZDA dviga stave v največjem gospodarskem soočenju sveta.

Trump je svojemu trgovinskemu predstavniku že ukazal akcijo za končanje »goljufanja sistema na škodo ZDA«, kot je tvital čez noč, še prej pa je podpisal memorandum z zahtevo za takojšnje spremembe obravnavanja Kitajske v WTO. Med državami z visoko kupno močjo prebivalstva, a tudi s statusom države v razvoju, navaja še Brunej, Hongkong, Kuvajt, Katar, Singapur, Združene arabske emirate, Mehiko, Južno Korejo in Turčijo, a kot državo, ki najbolj dramatično dokazuje njihove kritike, imenuje prav Kitajsko.

V Pekingu se branijo, da spoštujejo pravila, a so razvite države leta 2001 soglašale s članstvom azijske velikanke v WTO v upanju, da bodo odprta vrata na svetovne trge pomagala k prehodu v tržno gospodarstvo. Namesto tega zdaj v ZDA in drugje Kitajsko obtožujejo državnega subvencioniranja izvoza in nakupov perspektivnih podjetij v svetu ob hkratnem siljenju tujih podjetij, da na njihovem domačem trgu svoje znanje delijo s kitajskimi partnerji. Trumpov memorandum pa zdaj zahteva takojšnje spremembe, če ne, bodo ukrepali sami in Kitajsko ter jo skupaj z nekaterimi drugimi državami obravnavali kot razvite.

Sedež Svetovne trgovinske organizacije v Ženevi. FOTO: Fabrice Coffrini/Afp
Sedež Svetovne trgovinske organizacije v Ženevi. FOTO: Fabrice Coffrini/Afp


»Ko najbogatejša gospodarstva prejemajo status držav v razvoju, ne škodujejo le drugim razvitim, ampak tudi gospodarstvom, ki resnično zahtevajo posebno obravnavo,« piše v ameriškem memorandumu. V Washingtonu navajajo statistike, ki kažejo, da Kitajska nadzoruje skoraj trinajst odstotkov globalnega izvoza dobrin. V Pekingu odgovarjajo, da so pač največja država v razvoju na svetu.

Novi memorandum bi lahko bil tudi pritisk pred obnovitvijo maja propadlih trgovinskih pogajanj med državama, saj Trump pod Pekinga zahteva večje nakupe ameriških kmetijskih in industrijskih proizvodov, a ZDA tudi WTO dajejo le devetdeset dni za »znaten napredek« pri doseganju reform. Pri ženevski organizaciji s 164 članicami opozarjajo, da so priznali večino ameriških pritožb, a kitajski status v tej organizaciji skrbi tudi Evropsko unijo in druge.

Kitajski predsednik Ši Džinping s soprogo v Italiji. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Kitajski predsednik Ši Džinping s soprogo v Italiji. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


V nasprotju s kazenskimi carinami, ki jih že uvaja sedanji ameriški predsednik, takšna akcija ne bi prinesla takojšnjih sprememb, bi pa povečala pritisk na WTO, ki po prepričanju sedanje Bele hiše o trgovinskih sporih odloča veliko prepočasi in še na njihovo škodo. Republikanski prvak je grozil celo z umikom svoje države, njegovo blokiranje imenovanja trgovinskih sodnikov pa lahko Svetovno trgovinsko organizacijo ohromi že konec letošnjega leta. 

V nepovezanem sporu zaradi francoskega »digitalnega« davka, ki bo v največji meri prizadel prav ameriško Silicijevo dolino,  Trump s kazenskimi carinami grozi francoskim proizvajalcem vina.

Komentarji: