Po napadih v Šrilanki grozi šefu policije obtožba zaradi zločinov proti človeštvu

Oblasti so priznale, da so prezrle svarila glede lokalne džihadistične skupine NTJ, ki jih je posredovala Indija.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Generalni direktor šrilanške policije Pujith Jayasundara in nekdanji sekretar ministrstva za obrambo Hemasiri Fernando bi se morala pred sodiščem zagovarjati zaradi zločinov proti človeštvu, ker nista uspela preprečiti samomorilskih napadov na velikonočno nedeljo, je danes dejal generalni tožilec Dappula de Livera.

Po prepričanju tožilca Jayasundari in Fernandu ni uspelo upoštevati opozoril pred smrtonosnimi napadi 21. aprila, v katerih je umrlo 258 ljudi. »Oba predstavnika bi morali privesti pred sodnika zaradi kriminalne malomarnosti, ker nista preprečila napadov 21. aprila,« je zapisal de Livera v pismu začasnemu šefu policije. »Njuno malomarnost je v okviru mednarodnega prava razumeti kot hujši zločin proti človeštvu,« je dodal.



De Livera je začasnemu generalnemu direktorju policije Chandani Wickramaratne ukazal, naj posname izjave obeh osumljencev in jih nemudoma predloži sodniku. Fernando je odstopil s položaja aprila. Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je Jayasundarija začasno odstavil, potem ko ni želel odstopiti zaradi svojih napak pri obravnavi napadov.

Šrilanko so na velikonočno nedeljo pretresli napadi v več cerkvah med velikonočno mašo ter prestižnih hotelih, v katerih je umrlo 258 ljudi, več kot 500 je bilo ranjenih. Oblasti krivdo zanje pripisujejo lokalni skrajni skupini, odgovornost pa je prevzela džihadistična skupina Islamska država.

Oblasti so priznale, da so prezrle svarila glede lokalne džihadistične skupine NTJ, ki jih je posredovala Indija. Med drugim pomanjkljivo ravnanje očitajo tudi predsedniku Siriseni, ki je oporekal parlamentarni preiskavi napadov, policiji pa je ukazal, naj ne sodeluje. Kljub temu potekajo parlamentarna zaslišanja, na eni od teh sta Fernando in Jayasundarija obtožila Siriseno, da ni upošteval protokolov, ko je ocenjeval grožnjo nacionalni varnosti.

Preberite še:

Komentarji: