Po novem preplahu Gatwick znova odprt

Droni povročajo nemalo težav drugemu najbolj prometnemu letališču na Otoku.
Fotografija: ​Na naslovnicah večine britanskih časnikov so danes kraljevali naslovi, ki se sprašujejo, kako je kaj takega lahko nastalo. FOTO: Neil Hall/Reuters
Odpri galerijo
​Na naslovnicah večine britanskih časnikov so danes kraljevali naslovi, ki se sprašujejo, kako je kaj takega lahko nastalo. FOTO: Neil Hall/Reuters

Zaradi opaženega novega drona so popoldne znova ustavili lete na Gatwicku, a so po dobri uri in pol normalizirali stanje. Nad letališčem so namreč znova opazili drone. 
 

Po včerajšnjem kolapsu lete vzpostavili zjutraj


Po dobrem dnevu ohromljenega prometa se je drugo najbolj obremenjeno letališče na Otoku zjutraj znova spravilo v pogon. Po poročanju časnika Guardian je na britanskem letališču Gatwick zjutraj pristalo prvo letalo. Po več kot 24-urnem zaprtju drugega najbolj obremenjenega letališča na Otoku so se potniki sproščenega prometa razveselili malo pred šesto uro po lokalnem času.

Čast je doletela letalo MT480 britanske letalske družbe Thomas Cook Airlines, z desetminutnim zaostankom pa je pristalo tudi prvo internacionalno letalo, ki je po 12 urah in 45 minutah končalo pot iz Šanghaja. 



Kljub optimističnemu začetku dneva pa z letališča še dobro uro ni vzletelo nobeno letalo. Malo pred šesto uro naj bi vzletelo letalo norveške letalske družbe, a razen poziva k vkrcanju, ki je bil objavljen na informacijskem zaslonu letališča, potniki niso bili nič bližje cilju. Okoli pol sedme ure po lokalnem času je nato potnike, namenjene na Finsko, razveselila dobra novica, saj je letalo D82968 zapustilo terminal. 

Naslednje v vrsti za vzlet je letalo EZY24QY letalske družbe easyJet, ki bo potnike odpeljal v Alicante, sledita pa še letali britanske letalske družbe namenjeni v Ženevo ter drugo letalo namenjeno v Alicante. Promet je tako ponovno vzpostavljen, vse več letal pa je pripravljenih za odhode in prihode. Po ocenah Chrisa Woodrooferja, operativnega direktorja Gatwicka, naj bi danes vzletelo okoli 700 letal, dejansko število pa je odvisno od morebitnih ponovnih opažanj dronov. 

Na tisoče potnikov je že več kot 24 ur ujetih na letališču. FOTO: Victoria Jones/Ap
Na tisoče potnikov je že več kot 24 ur ujetih na letališču. FOTO: Victoria Jones/Ap


V sredo so nad pristajalno stezo opazili dva brezpilotna letalnika, zato so vsa letala za več kot 24 ur ostala prizemljena. V četrtek so sicer ob tretji uri promet za kratek čas ponovno vzpostavili, a so ga po 45 minutah do nadaljnjega prekinili. Okoli 110.000 potnikov je tako ostalo ujetih na enem najprometnejših britanskih letališč. 

Velika Britanija je sicer letošnje poletje sprejela strožji zakon glede brezpilotnih letalnikov. Okoli letališča so leti dronov strogo prepovedani, poleg tega pa je nezakonito tudi letenje na višini 120 metrov nad tlemi, saj to povečuje tveganje za trk z letalom. Posameznika, ki krši omenjeni zakon, lahko pričaka tudi zaporna kazen, in sicer za pet let.

Velika Britanija je julija letos sprejela strožji zakon glede brezpilotnih letalnikov. FOTO: Oli Scarff/Afp
Velika Britanija je julija letos sprejela strožji zakon glede brezpilotnih letalnikov. FOTO: Oli Scarff/Afp


Policija operaterje brezpilotnih letalnikov še vedno išče, uporabo dronov pa so označili za namerno oviranje varnosti letalskega prometa. Prav tako so ocenili, da niso našli znakov, ki bi dogodek lahko označili za teroristično dejanje. 

Nezadovoljstvo potnikov ostaja veliko, saj naj bi jih osebje letališča pomanjkljivo obveščalo o spremembah letalskega prometa. Na uradni strani letališča namreč več kot sedem ur niso posodobili informacij, po dolgem molku pa so potnike obvestili, naj po najnovejših informacijah povprašajo letalske družbe, s katerimi naj bi leteli. 



​Na naslovnicah večine britanskih časnikov so danes kraljevali naslovi, ki se sprašujejo, kako je kaj takega lahko nastalo. Novinarji časopisa Daily Mail so se med drugim spraševali, kako je lahko takšna majhna pika na nebu povzročila kaos ter uničila božične praznike za 350.000 potnikov. Pri The Daily Telegraph se sklicujejo na neimenovani vir ter nezgodo povezujejo z okoljevarstveniki. »Borci za okolje okrivljeni za napad drona, ki je ohromil Gatwick,« so zapisali na naslovnici. 

Skupina posameznikov, ki se bori proti zvočni onesnaženosti in emisijam v Gatwicku (CAGNE) je danes sicer pojasnila, da je bilo zaprtje »zgodnje božično darilo« za vse prebivalce okoliških območij. 20. decembra so se namreč lahko zbudili v mirno in tiho jutro, kot so bili vajeni pred letom 2013, ko je letališče uvedlo novo delovanje s povečano koncentracijo letalskega prometa. Predstavniki društva so sicer obsodili neodgovorno ravnanje pilotov dronov, saj so s tem ogrožali življenja številnih potnikov, vendar so v dogodku videli tudi nekaj pozitivnega. 

Po več kot 24-urnem zaprtju drugega najbolj obremenjenega letališča na Otoku so se potniki sproščenega prometa razveselili malo pred šesto uro po lokalnem času. FOTO: Kirsty Wigglesworth/Ap
Po več kot 24-urnem zaprtju drugega najbolj obremenjenega letališča na Otoku so se potniki sproščenega prometa razveselili malo pred šesto uro po lokalnem času. FOTO: Kirsty Wigglesworth/Ap


Chris Woodroofe je drugače v intervjuju za BBC pojasnil, da brez pomoči vojske letala danes z gotovostjo še ne bi vzletela. Dodal je, da so dogodki zadnjih 24 ur pokazali, da zaposlene na mednarodnih letališčih čaka še veliko dela. »Priklicali smo vladne agencije in vojsko, ki so pomagali pri vzpostaviti normalnega delovanja letališča,« je pojasnil v izjavi za javnost ter dodal: »Rad bi se opravičil vsem, ki jih je dogajanje zadnjih 36 ur prizadelo – 120.000 potnikom, ki naj bi leteli na izbrane destinacije ali prispeli na Gatwick ter zaradi nezgode niso mogli potovati.«

Preberite še:

Komentarji: